Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättsväsendet fick tummen ur

Över två år tog det att väcka åtal i den senaste hemtjänsthärvan. Det är obegripligt lång tid.

Annons

I februari 2014 slog myndigheterna till mot Kima Georges företag Hemtjänst AB.

Tillslaget var en frukt av den närmast panikartade jakt som bedrevs av Södertälje kommuns social- och omsorgskontor på privata välfärdsföretag när kommunen upptäckte att den egna kontrollapparaten var helt undermålig.

Som en följd av jakten utmålades samtliga företag som utförde hemtjänst enligt lagen om valfrihetssystem som potentiella lurendrejare.

Och från politiskt håll var man inte sena att elda på. Den rödgröna majoriteten tog initiativ till att avskaffa valfriheten för de äldre som är i behov av hemtjänst.

I hela fyra månader, till juni 2014, satt Kima George häktad – även flera andra i bolaget blev frihetsberövade, i allt från några dagar till tre månader.

Men i praktiken, med ett eventuellt åtal hängande över sig, har tiden i ofrihet varat mycket längre.

Först i går väcktes åtal vid Södertälje tingsrätt – och rättegången är planerad att starta i september.

Då ska du veta att åtalet skjutits upp vid flera till-fällen, senast för att åklagarsidan misslyckats med att låta försvaret få ta del av en bit av förundersökningen. Slarvigt är bara förnamnet.

När man tittar i åtalet, som till stor del bygger på mejlkonversationer och utdrag över de ersättningar som kommunen har betalat ut är det svårt att förstå varför rättsväsendet har hanterat ärendet i så långsam takt.

Åtalet omfattar inte de misstankar som finns kring att Hemtjänst AB kan ha lurat Allmänna arvsfonden på pengar. Åtalet omfattar inte heller frågan om brukare fått vård i den omfattning som kommunen betalat ut ersättning för.

I stället handlar det främst om att pröva om Hemtjänst AB levde upp till de krav som kommunen ställde på hemtjänst- utförarna, bland annat kring bolagens ledning.

Har företaget haft en ledningsgrupp? Fanns det en verksamhetschef? Har de anställda haft adekvat utbildning?

Utifrån dessa frågor tror sig åklagarna kunna föra i bevis att Hemtjänst AB orsakat kommunen ”en beaktansvärd fara för skada”, och anser att Kima George gjort sig skyldig till grovt bedrägeri.

Det återstår att se hur det går med det. Viktigast nu är ändå att det till slut blir en rättsprocess.

Det sägs att rättvisan ska ha sin gång – här har det snarare handlat om tomgång.