Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rattfyllerist krockade med mur – får två månaders fängelse

Den 16 april 2016 inträffade en trafikolycka på Bragevägen i Södertälje. En bil hade kört in i en stenmur.

Nu har en 62-årig man, mot sitt nekande, dömts för rattfylleri.

Ett vittne som kom till platsen strax efter smällen såg en blodig man vars signalement överensstämmer med 62-åringen, sitta bakom ratten och den utlösta krockkudden. Vittnet hjälpte mannen att ta sig ut och bad honom sitta på trottoaren, men mannen sprang från platsen. Han kunde dock gripas efter en kort stund.

I efterhand visade det sig att 62-åringen, bosatt i en helt annan stadsdel än olycksplatsen, hade 1,4 promille i kroppen.

62-åringen berättade inför rätta en lång historia som gick ut på att han innan händelsen varit ute och festat. Därefter var han på väg till en släktings bostad för att sova över, när flera män misshandlade och försökte råna honom. Skadorna han hade när han greps kom från rånet samt från en tidigare händelse samma dag när han fick en tegelpanna i huvudet, enligt vad han senare uppgav.

En annan man kom då enligt 62-åringen till undsättning och erbjöd sig att köra 62-åringen till sjukhus. De tog en bil som disponerades av 62-åringen och som stod parkerad i närheten, men den andre mannen råkade köra in i en trottoarkant och in i muren.

Till skillnad från alla andra sådana historier, där misstänkta rattfyllerister brukar berätta om okända och försvunna personer, presenterade 62-åringen räddaren inför rätta, en Södertäljebo som bekräftade 62-åringens uppgifter. Han hade råkat gå förbi och se överfallet på 62-åringen, hjälpte 62-åringen och råkade köra in i en trottoarkant och därefter in i en mur.

Att han smitit från platsen förklarade han med att han råkat mista körkortet tidigare och inte ville ertappas av polis som bilförare. Han sade sig inte ha drabbats av några skador efter krocken.

Men problemet för 62-åringen var att det första vittnet var säker på sin sak; endast 62-åringen fanns i bilen. Och han var rejält nerblodad.

Nästa problem var att 62-åringen blött efter krocken, det fanns bara blod från 62-åringen på krockkudden vid ratten, där han rimligtvis inte borde ha suttit om det nu var den andre mannen som körde.

Dessutom har inte 62-åringen ens flera månader efter det överfall han sade sig ha blivit utsatt för gjort en polisanmälan om saken.

Och vidare så nekade 62-åringen i det första förhöret till att över huvud taget ha varit i bilen, därefter lämnade han olika namn på den person som kört bilen.

Allt sammantaget blev det för mycket för Södertälje tingsrätts tilltro till 62-åringens uppgifter. På juristsvenska konstaterade rätten att ”Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att (62-åringens) och (den andre mannens) berättelser inte rubbar styrkan i åklagarens bevisning”.

Straffet blir två månaders fängelse för 62-åringen.