Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten medger: Mager bevisning om dubbelmordet

 
Dubbelmordet i Västergård
Visa alla artiklar

Maken döms till livstid för det brutala dubbelmordet på sin fru och hennes 21-årige sambo. Rätten medger samtidigt att den direkta bevisning är knapphändig.

Tidigare idag dömde Södertälje tingsrätt de två män som sedan i februari suttit häktade för det brutala dubbelmordet i Västergård.

Det kvinnliga offrets 28-årige make döms för båda morden till livstids fängelse och livstids utvisning. Hans vän, 31-åringen, döms till tolv års fängelse och livstids utvisning för medhjälp till mord.

Tingsrätten menar att han visste om vad som skulle hända och har ”främjat morden genom att såväl fysiskt som psykiskt öva inflytande på brottets tillkomst”.

Makens advokat menar att bevisningen är svag och tänker överklaga domen.

Tingsrätten medger att den enda tekniska bevisningen som binder maken till morden är två blodiga plastbitar som skulle kunna tillhöra mordvapnet, troligen en kniv. Mordvapnet har inte hittats.

Att domstolen är säkra på 28-åringens skuld beror på en samlad bedömning. Bland annat är han enligt domen den ende med motiv. Enligt vittnen mordhotade han kvinnan eftersom hon ville skiljas.

Dagen innan mordet hotade han också att sprida smygfilmade sekvenser när det nu mördade paret var intima med varandra.

Rätten hänvisar också till ett trovärdigt vittne som den 31-årige medhjälparen ska ha berättat hela händelseförloppet för.

Den 24 januari i år gick polisen in i lägenheten i Västergård efter att en oroad vän till den boende hört av sig.

Där hittades lägenhetsinnehavaren, den 21-årige mannen, och den 24-årige kvinnan brutalt mördade. Enligt tingsrätten bodde hon i lägenheten sedan hon i december separerat från den nu morddömde maken.

Kvinnan hittades med halsen avskuren i sovrummet, delvis dold av en gardin. Hon ska även huggits med ett ”eggvasst” föremål 14 gånger. Hennes trosor fanns intill kroppen och byxorna låg trasiga under en soffkudde i rummet där 21-åringen hittades ihjälhuggen. Tingsrätten menar att det tyder på att mördaren velat skända kvinnan.

Mordet ska enligt domen ha skett kvällen den 15 januari. De dömda männen erkänner att de varit på plats den dagen men nekar båda till att de tagit livet av paret.

De mördade och dömda kände alla varandra och har på olika sätt hjälpt varandra i samband med att de sökt asyl i Sverige.

31-åringen var den som presenterade det mördade paret för varandra och enligt utsagor som återges i domen kände han dem som sina syskon och menar att det är smärtsamt för honom att de mördats.

Han berättar att han besökte paret i Västergård den 15 januari när kvinnans make plötsligt rusade in och mördade 21-åringen. Han ska sen gått ut men hört kvinnan skrika.

Men tingsrätten menar att 31-åringens genom sitt besök medvetet gjort det möjligt för maken att utföra dåden.

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje i domen. LT har försökt nå åklagaren för en kommentar.