Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegången kan bli dubbelt så lång

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Åklagarsidan i Södertäljemålet förstärker med ytterligare två åklagare när rättegången startar om den 8 november. 

– Rättegången kan bli dubbelt så lång som den tidigare, säger åklagare Björn Frithiof.

Inte nog med att rättegången i det stora gangstermålet måste tas om på grund av jäv, den riskerar även att bli dubbelt så lång som den tidigare 62-dagarsprocessen.

Det menar kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren, som tillsammans med fyra andra åklagare, väckte åtalet mot 18 personer för bland annat morden på bröderna Moussa, utpressningar och människorov.

– Om vi inte får spela upp de bandade förhören kan det bli en dubbelt så lång förhandling, säger Björn Frithiof.

Tidigare har försvarsadvokaterna krävt i en skrivelse till tingsrätten att alla målsägare och vittnen ska höras på nytt.

Åklagarsidan har svarat med en egen skrivelse där de kräver att få använda tidigare inspelningar. Åklagarnas motivering är att vittnenas minnesbilder kan ha försämrats samt att brottsoffer och vittnen utsätts för ytterligare lidande genom att tvingas tillbaka till vittnesbåset.

– Om det sker avvikelser i vittnenas uppgifter så kommer vi begära att banden spelas upp, vilket riskerar att förlänga processen avsevärt, säger Björn Frithiof.

De åtalades försvarare har en annan uppfattning.

– Vi pratar om en mordrättegång här och vill att vittnena hörs igen, säger Fredrik Ungerfält, som försvarar Bernard Khouri, som dömdes till livstids fängelse i den sedermera ogiltigförklarade rättegången.

På fredag träffas de åtalades advokater och åklagarna i tingsrätten för ett förberedelsemöte. Därefter fattar tingsrätten beslut om de inspelade vittnesförhören får användas eller inte.

När rättegången sen startar den 8 november är det en utökad åklagarstyrka som tar plats i rättssalen. Ytterligare två åklagare har engagerats i processen – totalt sju ingår i åklagarskaran som i det närmaste var slutkörd i somras när rättegången var över.