Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegången är över - åklagare och försvarare segervissa

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

I går avslutades gangsterrättegången efter sju månaders processande. Och såväl åklagarna som försvarsadvokaterna var segervissa.

Sveriges största mordutredning efter Palmemordet blev i går färdigprocessad i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Utifrån åklagarnas perspektiv var det staten mot Södertäljenätverket. Rättegången är en del i den stora myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje mot grov organiserad brottslighet som alltjämt pågår.

Utifrån de åtalades perspektiv finns inget Södertäljenätverk och hela processen genomsyras av politisk prestige.

Nu är det upp till tingsrätten att avgöra – för andra gången. Åklagarna har yrkat på i princip samma straff som förra gången. Men först på måndag avslöjar rättens ordförande, Lars Linde, när domen ska meddelas.

– Det lär väl bli i mitten av augusti, säger en av advokaterna i rättegångens sista paus.

Och det var två till synes nöjda läger som tog sina portföljer och lämnade Stockholms tingsrätts säkerhetssal för sista gången i går vid lunchtid. På frågan om det var någon större skillnad på den här rättegången och den första, svarar kammaråklagare Björn Frithiof:

– I stort sett var det samma, förutom att vi har ännu bättre bevisning den här gången.

Den mord- och utpressningsåtalade Bernard Khouris försvarare, Fredrik Ungerfält, var märkbart mer nöjd med den här huvudförhandlingen än den förra som jävsförklarades.

– Den tidsbrist som karakteriserade den första rättegången har inte förekommit här, det har varit någorlunda normala omständigheter, säger han.

Alla var förvisso övertygade om att, oavsett hur domarna blir, så lär det bli en vända till i hovrätten – i exakt samma rättegångssal. En process som även den väntas ta ett halvår.

Men först väntar en sommar för de inblandade parterna.

Även en av de återstående sex häktade i målet fick beskedet att han får tillbringa sommaren i frihet. Tingsrätten beslutade att försätta 26-åringen på fri fot i avvaktan på domen.

– Det betyder inte att misstankarna har undanröjts, utan beslutet är taget utifrån proportionalitetsprincipen, säger Lars Linde.

Det senare betyder att rätten anser att han suttit så pass länge i häkte att han nu bör släppas fri. Vid den förra rättegången dömdes han till tre års fängelse för inblandning i människorov. Men under rättegången har han även hunnit avtjäna ett fängelsestraff för skjutningen på Svedjevägen i Ronna i april 2011.

Rätten beslutade att de fem återstående, däribland Khouri och ”Torpeden”, ska sitta kvar i häktet.

– Vi kommer att pröva häktesfrågan under arbetets gång, säger Lars Linde.