Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång kom i gång

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Jävsfrågan i den stora gangsterrättegången är löst. De båda jävsanklagade nämndemännen har valt att kliva av. Därmed kunde rättegången återupptas. (UPPDATERAD 21.02)

Nämndemännen motiverar sitt beslut "med hänsyn till målsägarna".

Om inte nämndemännen valt att hoppa av skulle rättsprocessen riskera att skjutas flera veckor. Orsaken var att tingsrätten först slog fast att domarna Linde och Oja inte var jäviga i jävsfrågan. Därmed kunde de fatta beslut i frågan om de båda nämndemännen var jäviga eller inte.

Advokat Jan Karlsson, som försvarar den så kallade Torpeden, deklarerade då att han skulle överklaga beslutet till hovrätten och fick medhåll av övriga försvarare. Den processen skulle ha tagit flera veckor.

Men i och med att de båda kvinnliga nämndemännen nu kliver av kunde förhandlingen återupptas klockan elva på fredagsförmiddagen - med två nya nämndemän i rättens sammansättning.

Ännu en gång inledde åklagarna med att läsa upp det digra åtalet om tre mord, utpressningar och människorov mot totalt 18 åtalade – två färre än för ett år sen.

Det senare beror på att två friande domar i förra rättegången hann vinna laga kraft innan den ogiltigförklarades.