Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rått kött låg i framme i solen – skulle serveras till kunder

En asiatisk restaurang i centrala Södertälje lämnade mat framme i sommarvärmen. När detta upptäcktes fick de snart besök av miljökontoret.

Av en slump upptäckte SVT flera hinkar med rått kött och backar med tigerräkor på golvet intill en öppen dörr i den asiatiska restaurangen. Maten som hittades på golvet var tänkt att serveras wokmenyn.

Miljökontoret besökte restaurangen snart efter upptäckten och kontrollerade maten. Maten som hade stått framme i minst två timmar visade 22 grader när miljökontoret kontrollerade temperaturen på matvarorna.

– Det som händer är att det kan bli en bakterietillväxt och att man sen kan bli magsjuk om man äter det. I det här fallet hade det stått så pass länge i rumstemperatur att det hunnit bli en hinna över köttet, som också började bli lite brun, som att köttet tillagades av värmen, säger Luis Carvajal till SVT.

Enligt ägaren till restaurangen berodde misstaget på att de var underbemannade och stressigt i köket. Men när SVT var på plats fanns det endast två sällskap som åt på restaurangen.

Alla matvaror som stått framme fick slängas under överseende av miljökontoret. Restaurangen har tidigare fått anmärkningar gällande bristfällig städning, men aldrig har det rapporterats om råvaror som stått framme.

Restaurangägaren var medveten om att han hade gjort fel.