Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att hedra en hjälte

De norska veteranerna har kommit till Turinge för sista gången. Nu måste Nykvarns kommun lyfta Revolver-Harrys namn.

Annons

Nu i augusti är det 101 år sedan kriminologen Harry Söderman, eller Revolver-Harry föddes.

En remarkabel man med ett remarkabelt livsverk. I stort och smått. Han blev en internationellt erkänd brottsutredare, byggde upp Statens kriminaltekniska anstalt (föregångaren till dagens kriminaltekniska laboratorium), anställde en viss Astrid Lindgren som sin sekreterare och sägs även ha tagit initiativ till Turinge marknad.

Men den största insatsen är nog ändå när han på uppdrag av Norges exilregering utbildade norska polisstyrkor i Sverige under andra världskriget.

Drygt 15 000 norrmän – varav Thor Heyerdahl var en – och några tusen danskar genomgick träningen. Det var en rent militär utbildning i syfte att befria Norge och Revolver-Harry var sedan med om att släppa ut norska motståndsmän ur nazistisk fångenskap vid krigsslutet.

Berättelsen om hur Harry Söderman tog tåget från Stockholm till Oslo 1 maj 1945 för att förklara för den tyske kommendanten att det vore vanvettigt att fortsätta kriget är berömd.

För krigsinsatserna har norrmännen visat stor tacksamhet. Söderman är inget annat än en krigshjälte i vårt västra grannland. I 30 år har norska delegationer kommit årligen till Turinge kyrkogård för att hedra Revolver-Harry.

Men allting har en ände. Och helgens besök blev det sista. Därför är det mycket bra att läsa vad kommunfullmäktiges ordförande Effe Östman (M) sade i LT i går: ”Det ställer nu särskilda krav på kommunen att vårda Harry Södermans minne. Och vi hoppas kunna uppkalla någon gata eller torg efter honom”.

I dag hedras Harry Söderman med en byst i Furudal i Dalarna och med ett torg i Nora i Västmanland.

Att Nykvarn, där Söderman ligger begravd ska sälla sig till dem är självklart. Därför är det viktigt att Effe Östmans uttalande inte stannar vid en förhoppning.

Som tur är finns goda möjligheter att den ska kunna infrias. Nykvarns centrum står inför omfattande ombyggnation, där frågan om den höga Kampanilen rönt mest uppmärksamhet.

I den nya centrummiljön vore det mycket lämpligt att placera Harry Södermans gata – som en plats att minnas denne man men också hans kamp mot nazismen.

Extra viktigt då Nykvarn har ett nazistiskt parti, Svenskarnas parti, i sitt fullmäktige.

Men minnesmärket får inte dra ut för länge på tiden – byggnadsplaner tenderar att göra det.

Därför är det viktigt att ha ett datum att sikta mot. Varför inte ha en ståtlig invigning den 8 maj 2015 på 70-årsdagen av andra världskrigets slut – gärna kombinerat med en utställning om Harry Södermans liv.