Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånarna försökte avlossa pistolen i juvelerarbutiken – häktades i dag

 
Juvelerarrånet
Visa alla artiklar

Polisen har gjort fynd som visar att rånarna försökte avlossa den skarpladdade pistolen i Joel jewelrys lokal på Nygatan i fredags. Det framkom vid tisdagens häktningsförhandlingar i tingsrätten där de tre misstänkta rånarna häktades.

Annons

De tre misstänkta rånarna häktades på tisdagsförmiddagen av Södertälje tingsrätt.

Tingsrätten häktade samtliga såsom på sannolika skäl misstänkta för det grova rånet av Joel jewelry i fredags, alltså den starkare misstankegraden.

Trots att rånarna greps ganska kort efter rånet och att polisen hittat många tekniska fynd så förnekade de misstänkta brott under häktningsförhandlingarna.

Återstår alltså att se vad Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping kommer fram till när de ska försöka säkra de misstänktas dna på kläder och föremål som polisen hittat. Dessutom finns mängder av mobilfilmer och vittnesskildringar till följd av att rånarna valde ett mål mitt i centrum under lunchtid – material som polisens utredare nu bearbetar.

– Vi har mycket spår och har en stor utredning som är i sin linda. Den kommer att ta lite tid eftersom det är mycket som ska analyseras av NFC där väntetiden brukar vara lång, säger kammaråklagare Anna Hankio.

Vad hände med rånbytet?

– Vi tror att väskorna blev kvar i bilen, helt säkra kan vi inte vara. Men i nuläget tror vi att rånbytet är säkrat.

Dessutom har polisen hittat rånarpistolen och sannolikt även någon kniv. Och polisen tror att rånarna försökte avlossa vapnet inne i juvelerarbutiken.

– Polisen har hittat spår som talar för att man försökt använda vapnet i butiken men det har inte gått.

Så man försökte skjuta men inget skott avlossades?

– Så har jag uppfattat det, ja. Fynd har hittats som visar det, säger Anna Hankio.

Var ligger straffnivån för det här om de döms?

– För en vuxen person ligger grovt rån på minimi fem års fängelse, men som jag bedömer det här i dag så ligger det över, 5,5 år kanske, säger Anna Hankio.

De häktade är 31, 20 och 17 år gamla.

31-åringen är skriven i en mindre ort i Jämtland – oklart varför – han har uppehållit sig i Stockholmsregionen, enligt åklagaren. Han har även en poste restanteadress i Stockholm och var härområret skriven i Bandhagen. 20-åringen är skriven i Solna och 17-åringen i Tensta.

Enligt uppgift till LT greps två av männen i området Astrabacken/Forskargatan och en i Östertälje.

Rånlarmet ska enligt initiala uppgifter ha inkommit 12:31. De tre misstänkta infångades 13, 36 respektive 131 minuter efter att larmet gått.

Polisen söker alltjämt efter den fjärde rånaren.

Läs mer om rånarnas brottsbakgrunder här: Tre personer begärs häktade för rånet mot Joel Jewelry

Läs även: TV: Se filmen när Södertäljeborna försöker stoppa rånarna – och flykten från platsen