Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånare ger och får skadestånd

De två unga män som misshandlades efter att ha rånat två tjejer i Järna ska få skadestånd – men måste samtidigt betala ett ännu större skadestånd till tjejerna.

Invirade i sjalar och beväpnade med en lång kniv rånade de två unga männen, 18 och 19 år gamla, två tjejer i Kyrkparken den 31 oktober på 300 kronor, en mobiltelefon och en jacka.

Tjejerna sprang hem och berättade för den enas 22-årige pojkvän och dennes 29-årige kompis, som sökte upp rånarna.

Enligt ett vittne slog 29-åringen den 19-årige rånaren flera gånger med basebollträ. 18-åringen mottog tre knytnävsslag av 22-åringen.

Rånarna tvingades återlämna bytet och säga att de aldrig skulle göra om det.

Men rätten anser att de två äldre männen använt övervåld.

Den 19-årige rånaren fick tillbringa tre dygn på sjukhus och ska få ett skadestånd på 15 580 kronor som 22-åringen och hans kompis måste betala. Den 18-årige rånaren får 10 000 kronor. Men rånarna måste i sin tur betala 17 969 kronor till den ena tjejen och 14 300 kronor till den andra.

Tingsrätten dömer de båda männen för rån, till skyddstillsyn med behandling. Detta trots försvarets hänvisning till att männen lider av svårartad ADHD.

22-åringen döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst för misshandel medan 29-åringen döms till 1,5 års fängelse. Men i den domen finns även tolv andra åtalspunkter, såsom narkotikabrott, olaga hot och övergrepp i rättssak, som 29-

åringen gjort sig skyldig till vid andra tillfällen.