Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ralph Street flyttar – men kan bli kvar i SNO

Brittiske VM-deltagaren Ralph Street har efter tre år i Södertälje utvecklats till en stabil internationell orienterare. Nu går flyttlasset till Oslo – och tiomilavinnaren måste ta ett svårt beslut om vilken klubb han ska springa för i framtiden.

Med en 22:a plats var Ralph Street bäst av SNO-löparna i tisdagens medeldistans i Tanum. Han var knappt fyra minuter bakom segraren Matthias Kyburz, och en och en halv minut före polske SNO-kompisen Bartosz Pawlak, som var 32:a. SNO:s spanjor Andreu Blanes slutade på 38:e plats, ytterligare en minut bakom Street.

- Jag tror att jag gick ifrån dem lite på slutet. Men det är kul att se lite bekanta ansikten, säger Ralph Street.

- Men jag är nöjd med min insats, det fanns några saker jag kunde gjort bättre och några vägval jag kunde gjort annorlunda, som jag kanske kunde tjänat en minut på, men inte mer än så. Så i stort är jag nöjd. Det är ett starkt startfält och att vara fyra minuter bakom de bästa i världen är helt okej.

26-årige Street, som var missnöjd som 17:e man i sprinten i lördags, visste på förhand att det skulle bli svårt att hänga med de bästa.

- Det har väl en del med fysiken att göra, sen tror jag att de är lite mer aggressiva än vad jag är, jag springer nog lite för mycket på säkerhet ibland och skulle behöva trycka på lite hårdare. Men det där är väl miljondollarsfrågan antar jag, vad man behöver göra för att bli bättre.

Han har ändå blivit bättre, mycket bättre, de senaste åren. Det tackar han sina tre år i Sverige för. Han har bott och tränat mer eller mindre permanent i Södertälje de senaste åren, har i och för sig jobbat en del, men känner att han i allt väsentligt har kunnat göra en heltidssatsning på orienteringen.

Hemma i London, där han började med orientering eftersom hans föräldrar höll på med sporten och tog med honom ut i skogen på helgerna, fick han resa långt för att kunna träna.

- Det är en stor skillnad, där fick vi åka en timme för att komma ut och träna, i Södertälje tar det en kvart. Det är ju annorlunda där också, det finns områden med fåglar där man inte får springa, jaktområden och mycket privat mark där man måste be om tillstånd. I Skottland är det faktiskt lite bättre, där har de regler som påminner om allemansrätten. Men det är inte lika fritt som i Sverige.

- Det har verkligen varit viktigt för min utveckling vara i Södertälje. Vi har haft en bra grupp i klubben och jag har lärt mig mycket av de andra om hur jag ska träna och hur jag ska förbättra min teknik. När vi tränar tillsammans som en grupp märker man direkt när man förlorar lite tid. Det är klart att det har hjälpt att träna i den svenska terrängen också, men att få träna med den där konkurrensen hela tiden är det viktigaste.

Nu är dock tiden i Södertälje över. Street ska flytta till Oslo, där han fått jobb på ett datorkonsultföretag.

Vad det innebär för orienteringskarriären vet han inte säkert än.

- Jag har inte bestämt något, men att byta klubb är nästan ett svårare beslut än att flytta och byta land. Det är svårt att lämna ett vinnande lag och jag gillar verkligen stämningen vi har i Södertälje.

När han pratar om ett vinnande lag, tänker han förstås på SNO:s seger i Tiomila i maj, klubbens första triumf i tävlingen sedan 2005. Ralph Street sprang den åttonde sträckan.

- Det var helt fantastiskt, jag blir fortfarande varm när jag tänker på det, det var en helt underbar känsla efter att ha haft det som det stora målet i fem år, säger Ralph Street.

- Det är klart att jag vill göra det så bra som möjligt på VM också, men för mig finns det inget som går att jämföra med att vinna Tiomila. Det är det alla pratar om hela vintern, när man tränar i mörkret ocn regnet och snön.

För Ralph Streets del avslutas VM på lördag, då han springer stafetten för det brittiska laget.

- Vi blev fyra förra året, så vi har stora förhoppningar. Men det är tufft, vi kan göra en kanoninsats och bli trea, men vi kan göra en bra insats och bli åtta. Det är små marginaler. Och Graham (Gristwood) som är vår bästa löpare skadade sig lite på slutet nu på medeldistansen

Gristwood, som faktiskt också har tävlat för SNO, var bäste britt när han haltade in på 19:e plats på medeldistansen.

I toppen var det en tuff medaljstrid, där schweizaren Kyburz till vann med 14 sekunder tillgodo på norske Olav Lundanes efter en stark avslutning. Daniel Hubmann, Schweiz, var trea, 23 sekunder bakom landsmannen Kyburz.

Stockholmaren Gustav Bergman, till vardags i OK Ravinen från Nacka, var bäste svensk på sjunde plats. Efter drygt halva loppet var han på tredje plats, men efter några missar på slutet var han till slut 1.54 bakom segraren.