
Efter att internationella kvinnodagen firats i 100 år, först av socialistiska kvinnor och sedan 1975 proklamerat av FN som en kvinnodag att firas av alla, så markerar ansvariga för firandet i Södertälje ett avståndstagande och instiftar ett jämlikhetspris att delas ut på internationella kvinnodagen (LT Debatt, 8 mars).
Ordet jämlikhet används som ett begrepp för en persons lika värde med varje annan person.
Jämställdhet används om kvinnors lika värde i förhållande till män.
I motiveringen till jämlikhetspriset skriver de fyra kvinnorna, kommunalråd, kommundirektör och tidningschef följande: ”Genom att tala om jämlikhet, snarare än kvinnor, feminism och jämställdhet, kan vi på ett sätt skapa en mer jämställd jämlikhetstanke då fokus inte längre ligger på könen i sig utan på jämlikheten könen emellan”.
Det finns hos många en rädsla för feminism och att kalla sig feminist. Enligt ordboken är feminism ”åsiktsriktning som strävar efter att förbättra kvinnans ställning i samhället” . Det borde många kunna ansluta sig till. Men initiativtagarna till jämlikhetspriset markerar faktiskt också i sitt inlägg ett avståndstagande till att över huvud taget tala om kvinnor.
Inte ens en enda dag på året vill de ägna åt kvinnors villkor och rättigheter. Sorgligt, mycket sorgligt.
S-kvinna och feminist
Signe Andersson