Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RÅ ger ”Torpeden” kalla handen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Riksåklagaren säger nej till att häva restriktionerna för den 22-årige så kallade ”Torpeden”, som suttit häktad i drygt tre år. RÅ anser att ärendet i det närmaste är unikt i svensk rättshistoria.

Hovrättsförhandlingen pågår för fullt i det stora gangstermålet mot 17 personer. Fyra av dem sitter alltjämt häktade, varav två med restriktioner.

En av dem är den 22-årige så kallade ”Torpeden”, som av tingsrätten dömdes till tolv års fängelse för mordet på X-teammedlemmen ”K-sigge” och medhjälp till morden på bröderna Moussa.

22-åringen har suttit häktad sedan den 17 december 2010 – i över tre år med restriktioner.

Hovrätten avslog hans begäran om att få restriktionerna hävda. Torpeden överklagade då beslutet till Högsta domstolen, HD, men nu går Riksåklagaren, RÅ, på hovrättens linje. RÅ anser att ärendet är ”i det närmaste unikt i svensk rättshistoria” och att det inte finns anledning att pröva överklagandet i HD.

Motiveringen är bland annat att förundersökningen alltjämt pågår och att morden han dömts för ännu inte behandlats i hovrätten.

Sverige har fått kritik av FN och Europarådet för att många häktade hålls isolerade. Åklagarmyndigheten presenterade därför förslag på hur oproportionerligt långa häktestider ska kortas. Ett förslag innebär att häktade ska ha rätt till två timmars mänsklig kontakt dagligen.

Men RÅ anser att detta ärende är ett ”speciellt fall” med stor kollusionsfara.