Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyromanligan: ”Det bara blev så”

Under onsdagen hölls slutpläderingarna i den så kallade pyromanrättegången, som hållts bakom stängda dörrar. Åklagaren yrkade på långa frihetsberövande straff för samtliga häktade.

Det blev en lång onsdag i Tingsrätten, när rättegången mot de åtalade i den så kallade pyromanligan skulle sammanfattas. Tio brott och fem åtalade avhandlades i kammaråklagare Ola Björstrands slutplädering. Därefter höll de fem åtalades försvarsadvokater sina slutpläderingar. Under sammanlagt fem timmar rullades historien upp kring hur det gick till när bland annat Nibble gård brändes ner till grunden.

Samtliga åtalade sade sig må dåligt och vara ångerfulla över vad som hänt. Bilden som framtonade är djupt tragisk och handlar om ett kompisgäng som spårat ur, där grupptrycket lett till att saker gått längre än de borde.

Den åtalade 19-åringen har adhd och bristande insikt i konsekvensen av sina handlingar. Den 18-åring som under häktningstiden suttit på rättspsykiatrisk avdelning lider av en allvarlig psykisk störning.

Den 50- årige pappan har enligt försvarsadvokaten mått ytterligt dåligt efter hustruns död i januari och äter antidepressiv medicin och sömnmedel i häktet.

Enligt sonen hade han och pappan sedan moderns död mest planlöst kört omkring för att slippa vara hemma i lägenheten. Om motivet till att det inte stannade vid bilfärder utan urartade till flera bränder och fall av misshandel, sade han genom sin försvarsadvokat:

” Det bara blev så”.

Den tredje av de huvudåtalade, 19-åringens 21-åriga kompis, har enligt sin advokat Anna Björklund beskrivits av utredare som naiv och lättledd. De två 18-åringarna är bästa kompisar, men trots det vågade den ena inte kontakta brandförsvaret när den andra eldade på en papperskorg vid Blombackaskolan.

Åklagare Ola Björstrand hävdade dock att de åtalade agerat i samförstånd och förstått vad handlingarna skulle leda till.

– Både 21-åringen och 19-åringen visste vad ladugården vid Nibble var för plats. De hade belysning genom sina mobiler och kunde se att det fanns djur därinne. De valde att sätta eld på en soffa med lättantändlig stoppning och luta den mot en vägg för att elden skulle sprida sig, sa Ola Björstrand.

Enligt de åtalades berättelser så var den ursprungliga planen när de åkte till Nibble gård, att släppa ut hästarna, för att ”jävlas lite”. Av någon anledning stannade det inte där.

Åklagaren yrkade på tio års fängelse för 21-åringen och 19-åringen. Den yngre får dock på grund av sin ålder då bara sex och ett halv år.

Pappan bör enligt åklagaren få minst fem och ett halvt år i fängelse. 18-åringen som har en psykisk störning bör överlämnas till särskild vård och 18-åringen som är fri bör få ungdomsvård och ungdomstjänst.

De huvudåtalade har till stora delar erkänt sig skyldiga till handlingarna, men försvarsadvokaterna vill ändra rubriceringen från mordbrand till grov skadegörelse, då de inte anser att det funnits någon spridningsrisk för bränderna.

Pappan som inte medverkat aktivt, men fungerat som chaufför hävdar att han inte förstått vad som skulle ske.

Samtliga häktade kvarstår i häktet tills dom meddelas, den 9 augusti klockan 11.00.