Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyromanligan är unik

Fyra personer i en misstänkt pyromanliga sitter anhållna för Nibblebränderna och en brand i Katrineholm. Men polisen tror att de ligger bakom ännu fler bränder.
– Det här är unikt, det kan vara kriminalhistoria, säger spaningschef Anders Göranzon. (UPPDATERAD 20:00)

Far och son samt sonens två kompisar sitter anhållna, misstänkta för storbranden på Nibble gård i Järna där 70 kor brann inne. Samma kvartett kopplas även till höbranden på gården i måndags den 15 april samt till en brand i Katrineholm där en bygdegård totalförstördes några timmar tidigare.

Polisen misstänker att de utgör en pyromanliga som ligger bakom minst tre bränder, men sannolikt fler.

– De har gjort vissa medgivanden som gör att vi kan koppla dem till bränderna, säger Anders Göranzon, chef för Södertäljepolisens spaningsrotel.

De fyra misstänkta är 50, 21, 19 och 17 år gamla. Alla utom 21-åringen är skriven i Södertälje. 50-åringen är far åt en av de yngre männen. 21-åringen är skriven i Vagnhärad. Polisen tror inte att det finns fler inblandade på fri fot.

Är de pyromaner?– Ja, jag skulle vilja säga att de är befängda i eld, säger Göranzon.

Att fyra pyromaner agerar tillsammans på det här viset, har du hört talas om något liknande?– Nej aldrig. Det handlar inte om att de oberoende av varandra kommit med varsin tändsticka, utan de har agerat i samråd. Omfånget och konstellationen gör det här helt unikt, konstaterar Anders Göranzon.

Kriminalhistoria?– Ja, det här är unikt, jag tror att det här är kriminalhistoria. Men det återstår att se, säger Göranzon.

På torsdagsförmiddagen klockan 08:45 begärs en av männen häktad i Södertälje tingsrätt. Övriga under fredagen.

Kan de här även ligga bakom det flertal villabränder som skett i Södertäljeområdet, och branden i Västergårdshallen?– De greps i går så det är för tidigt att säga något om det. Men vi tar gärna emot tips om allmänheten sett någon i samband med de bränder som inträffat, säger Anders Göranzon.

Tror du att de kan komma att kopplas till fler bränder utanför Södertälje?– Ja, det är jag helt övertygad om.

Vilket tidsspann pratar vi om?– Jag vill inte spekulera om det, men vi tittar brett.

Vad är det som lett fram till att ni nu kunnat gripa fyra personer?– Det handlar om bra polisiärt kriminalarbete. När vi märkte att vi var på väg mot ett genombrott kanaliserade vi våra resurser så att ett 15-tal poliser jobbade med detta ärende, berättar en märkbart nöjd Anders Göranzon.

Kartan nedan visar senaste tidens bränder i LT-området, med länkar till LT:s artiklar.