Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pump vid hotell skapar huvudbry

En uppmärksam läsare har kommit med en fråga som rör den bensinpump som fanns vid Lovisinsgatans södra del, alldeles intill dåvarande Stadshotellet.

Bilden är från 1930-talet och vi har haft inne bilden tidigare men då har vi inte behandlat bensinpumpen och dess läge mer än översiktligt.

Läget är sig förvånansvärt likt med Gamla Badhotellet som nu är en vårdcentral och Centralparken till vänster. Däremot är Lovisinsgatan upp mot Badhusgatan förändrad med det stora kontorsbygge som ersatte ett hyreshus från början av 1900-talet.

Det stora kontorsbygget inrymmer en stor del kontorsutrymmen men har även en bostadsdel utmed Oxbacksleden.

Vad vi lyckats få fram var att den bensinpump, som vi kan se i bildens högra del, var till för droskbilarna som hade sin dåvarande uppställningsplats utmed den mur som fanns mellan gatan och hotellet. Man kan fortfarande se denna mur som under 1960-talets början blev påbyggd med en utskjutande veranda som en tid utnyttjades av hotellet.

Under en senare period fanns där en turistbyrå och i våra dagar hittar man där en körskola.

Men nu är frågan vilket bensinmärke denna pump kunde förse sina kunder med.

Vi kan se att det sitter en femuddig stjärna på toppen. Förslag har framförts att det kan var märket Caltex som en tid salufördes som Texaco.

Ett annat förslag är att det var Krooks bensin som var distributören men varifrån Krooks fick sin bensin är för oss oklart.

Nu, drygt 80 år senare är det inte lätt att få fram uppgifter. Men vi sätter vårt hopp till den kunniga läsekretsen.