Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publikfavoriten slutar – efter kämpig säsong

Det blir ingen fortsättning i SSK nästa säsong för Calle Brattenberger. Målvakten, som blivit en publikfavorit i SSK, slutar som spelare. –Jag fattade beslutet nästan direkt när avancemanget var klart, avslöjar 34-åringen för LT.

Flera spelare har fått besked från SSK om framtiden – om de får vara kvar även i allsvenskan eller om de får leta en ny klubb. Calle Brattenberger tog dock beslutet själv – han slutar som spelare.

–Ja, jag kände att det inte kan bli bättre tajming än så här för att lägga skridskorna på hyllan. Jag hade nog bestämt mig tidigt att jag skulle sluta om vi gick upp (i allsvenskan), och jag fattade beslutet nästan direkt efter att det var klart, berättar ”Bratten”.

Anledningen är delvis en oro för att den jobbiga skada som han haft under säsongen ska komma tillbaka, men också för att han får chansen att sluta på topp.

–Det går inte att beskriva det. Det här är den bästa säsongen jag varit med om, jag har ju spelat hockey i 70 år ungefär men aldrig spelat i en bättre klubb. Allt har varit fantastiskt, från Pernhem till Waltin, till spelarna i laget, till ledarna i klubben, till fansen, till knattespelare som man stött på i hallen. Jag känner att om jag avslutar karriären nu så gör jag det med lycka, säger Calle Brattenberger.

Men säsongen har varit kämpig. Brattenberger, som kom till SSK från Vimmerby men är fostrad i Borlänge HF och spelat hockey i USA och i Belgien och flera andra svenska klubbar, delade på speltiden i målet med Alexander Sahlin, men åkte på en skada som till slut blev omöjlig att spela med.

Bratten spelade den sista hemmamatchen i division 1 östra hemma mot Visby, men spelade med rejäla smärtor.

–Då hade jag haft den smärtan i åtta veckor. Gick jag ner i butterfly (ner på knä för att rädda) var det som att få en kniv i magen. Jag kom inte upp från sängen där hemma. Jag hade blivit undersökt och trodde att det var en inflammation i bålen. Men när vi gjorde en röntgen såg vi att det var värre, säger Brattenberger.

Kortfattat hade Bratten drabbats av en skada i symfysen, en stressfraktur i pubisbenet, en bristning i magmuskeln och en inflammation i bålen – vilket i sig även gett skador i höften.

–Det kändes som att karriären var över redan då, säger Bratten i dag.

–Men jag fick jättebra hjälp från Telge rehab, som jag är otroligt tacksam för. Mats Waltin hade också tålamod med mig och jag fick chansen att komma tillbaka. Jag tränade fyra-fem timmar rehab varje dag och tack vare all hjälp jag fick så kunde jag spela igen, säger Brattenberger.

I allettan kom han tillbaka, han blev av med smärtan och spelade i fyra matcher. Men målvaktskampen var då förlorad mot Alexander Sahlin.

–”Salle” spelade bra, det var inget att snacka om, säger Bratten som satt på bänken genom nästan hela kvalserien.

Calle Brattenberger spelade totalt 22 matcher i SSK, höll nollan fyra gånger, släppte in 2,22 mål per match och hade en räddningsprocent på 88,2.

Hans troligtvis sista match spelade han borta mot Västervik när avancemanget redan var klart. En tung match, där han släppte in fem mål. Men det är glädjen av avancemanget han tar med sig från tiden i SSK.

Nu väntar en karriär som tränare. Han ska utbilda sig till målvaktstränare och fystränare.

–Jag får väl se om det finns nån klubb nånstans för mig. Men jag ska försöka fortsätta inom hockeyn i alla fall. Sen får vi se om jag omvärderar det här beslutet, att lägga av. Man vet ju aldrig hur det känns i sommar. Jag älskar ju att träna och kommer säkert att sakna det, och lagandan och snacket i omklädningsrummet, säger han.

Han skulle även gärna fortsätta i SSK, om chansen finns.

–Jag har trivts fruktansvärt bra här i Södertälje så det skulle vara kul att vara kvar i SSK på något sätt. Men om det ens är möjligt har jag ingen aning om. Jag måste ju diskutera framtiden med familjen också, säger han.

Läs även: Stjärnan stannar - men tre backar lämnar

Läs även: SSK-målvakten nära att förlänga med SSK

Läs även: Från fiasko till succé på ett år - så gick det till