Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykisk ohälsa ska tas på allvar

Ett av landstingets viktigaste uppdrag är att förebygga ohälsa och främja hälsa.

Det kan göras på olika sätt och varje individ kan hjälpa sig själv med en sund livsstil.

Från vårdens sida är det viktigt att upptäcka ohälsa i tid, både fysisk och psykisk. Därför är det väldigt glädjande att de psykosociala besöken på mottagningarna i Södertälje har ökat med 110 procent sedan 2008, då vårdvalet infördes. Det är en medveten satsning som vi liberaler står bakom.

När du behöver söka vård är det naturligt att först gå till husläkaren eller distriktssköterskan på vårdcentralen.

Så ska det vara även när det är själen och inte kroppen som gör ont – men då kan det vara en kurator eller psykolog som ger hjälp.

De senaste åren har många fler fått den snabba och nära hjälpen vid psykisk ohälsa runt om i länet.

Liberalerna i Stockholms läns landsting har länge drivit på för att bygga ut den första linjens psykiatri.

Under förra mandatperioden utökade vi med fler psykologer. Nu utvecklar vi psykolog- vården ytterligare. Vi bevarar valfriheten samtidigt som vi stärker jämlikheten och förbättrar möjligheten till kontinuitet – med fokus på vårdtunga patienter.

Alliansen öppnar nu upp möjligheten för längre behandlingar i primär- vården. Patienter som tidigare slussades vidare till psykiatrin ska nu kunna tas om hand på till exempel vårdcentralerna.

Upp till tjugo besök ska man kunna göra i öppenvården för allt från lättare ångest till depression. Detta gäller inte minst barn.

För två år sedan införde landstinget första linjens psykiatri för barn upp till 17 år. Barn- och ungdomsmottagningen vid Söder-tälje sjukhus var först ut – och denna reform blev snabbt populär.

Behovet av att få komma till en psykolog är stort för många barn. Det är särskilt viktigt att upptäcka samband mellan fysiska och mentala besvär.

På 35 mottagningar runtom i länet erbjuder numera psykologer med erfarenhet av att arbeta med barn och unga med psykisk ohälsa samtal och kortare behandlingar.

Det gör inte bara att många barn får hjälp snabbare, vilket minskar risken för försämring, utan också att den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin kan fokusera på dem som lider av svårare sjukdom och behöver mer stöd.

Vi vill se längre och mer avancerade psykologiska behandlingar, redan på vårdcentralen. För dem som behöver ska det gå att få hela sin behandling även mot måttlig ångest eller depression hos en psykolog på husläkarmottagningen.

I en modern sjukvård ska vi arbeta för att främja god hälsa för alla. Precis som med kroppen är det bättre för själen ju tidigare man kommer iväg och kan få hjälp. Både för barn och vuxna. Därför är det glädjande att psykologbesöken har mer än dubblerats i Södertälje sedan 2008.

vice ordförande landstingsstyrelsen

Ninos Maraha (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel