Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proteströrelsen växer i Taxinge

Skanskas planer på en berg- kross i Taxinge har skapat en folkrörelse, en proteströrelse. I täten för den går Gunnar Örnerborg som hälsar på hos alla boende i bygden.

Taxinge. – Hej, har jag redan varit här?

Gunnar Örnerborg besöker flera hundra hushåll i Finkarby, Nygård och Svartbro, så det är inte alldeles enkelt att minnas precis var han redan har knackat på.

Men hos Eve Männikkö på Finkarbyvägen har han inte varit med sin protestlista. Men han är väntad. För några veckor sedan delade Gunnar Örnerborg ut information i postlådorna – det gör han hos alla som inte bor inom en kilometer från det gamla militära bergrummet vid Mälaren, ett stenkast från Taxinge-Näsby station. För det är bara de som bor närmast som har fått höra om Skanskas planer på att krossa stora mängder berg i bergrummet direkt från bolaget.

– Det här är en stor grej som påverkar hela Taxingebygden, intransporter och uttransporter – det blir som en stor industri, säger Gunnar Örnerborg.

Eve Männikkö har förberett sig och skrivit ner frågor och tankar. Som Finkarbybo berörs hon allra mest om den gamla banvallen bakom området byggs om för att klara uttransporten av de krossade bergmassorna. 50 fordonspassager om dagen i tio år kan det bli fråga om på den sträcka som är tänkt att bli ett gång- och cykelstråk.

Efter en stunds diskussion skriver Eve Männikkö, utan att tveka, på protestlistan.

Gunnar Örnerborg har redan avverkat Nygårds hagar, Nygårds backar och delar av Finkarby. Svartbro har han kvar. De flesta skriver på listan, om än inte precis alla, konstaterar han.

Totalt räknar han med att, tillsammans med några andra engagerade, besöka runt 250 hushåll. Den här kvällen har han sällskap av Odd Haugdal, som också är aktiv i den protestgrupp som har bildats.

För Gunnar Örnerborg är valet att engagera sig enkelt.

– För min del handlar det om att jag inte kan bo kvar om Skanskas planer blir verklighet, säger han.

Om byggbolaget får tillstånd att krossa 1,5 miljoner ton berg i Taxinge hamnar Gunnar Örnerborg bokstavligen mitt i händelsernas centrum. Han bor mitt emellan hamnen och bergrummet där bergkrossen ska placeras. Transportbandet med alla ton sten ska gå precis bakom hans villa.

Gunnar Örnerborg har redan lagt hundratals timmar på kampen mot Skanska. Ofta blir det långa samtal när han går runt med protestlistan.

– En gång satt jag och pratade i tre timmar hemma hos en person.

– Det här tar enormt mycket tid, men samtidigt får jag träffa en massa Taxingebor – och känna att jag inte är ensam i kampen.

Skanskas plan för Taxinge

Skanska vill krossa bergmassor från bygget av Förbifart Stockholm under fyra fem års tid i Taxinge.

Tanken är att ta emot cirka 1,5 miljoner ton – via 150–200 fartygsanlöp per år. Massorna ska sedan föras på ett transportband till bergrummet där bergkrossen ska stå.

Utleveranserna beräknas pågå i ytterligare max fem år.

Uttransporten görs med båt, 50–70 anlöp per år, och med bil, 20–25 30-tonslass per dag.