Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemet är förlusterna – inte vinsterna

”Förlust för vem, Tommy Hansson?” Den frågan ställer Lennart Rendik (V) i en rubrik till ett inlägg i LT den 9 juli. En något kryptisk fråga eftersom den inte motsvaras i texten under rubriken. Jag förmodar dock att Rendik syftar på välfärdsföretag, och då är mitt svar givet: förluster i nämnda företag drabbar såväl ägarna som brukarna, det vill säga patienterna.

Rendik försäkrar inledningsvis att Vänsterpartiet ingalunda är emot vinster. Villkoret för sådana är dock att en större del av vinsten ska "återinvesteras i välfärdsbolagen”.

Rendik verkar dock inte veta vilket ben han ska stå på, för i slutet av sitt inlägg kritiserar han SD för att ha avvikit från ett vallöfte om att ”inga vinster ska tas ut inom välfärdssektor”.

Det stora hotet mot den svenska vårdsektorn är emellertid inte att privata företag genererar vinster. Problemet är i stället de betydande förluster som handikappar sjukhus och andra vårdinrättningar och som gör den en gång världsledande svenska sjukvården till en skugga av sitt forna jag.

Detta är någonting som V och andra socialistiska aktörer av ideologiska skäl vägrar inse. Det är därför en mycket dålig idé att stat eller landsting ska bestämma hur välfärdsbolagens vinster ska användas.

Tommy Hansson (SD)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel