Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemen kvarstår på skolan

Flera föräldrar har larmat kommunen om problemen på Pershagenskolan. Under nästa vecka diskuteras möjliga åtgärder.

Annons

På torsdagen fick föräldrar till elever på Pershagenskolan ett brev från utbildningsdirektör Peter Fredriksson. Han förklarar att kommunen har genomfört en huvudmannatillsyn med fokus på årskurs 6–9. 

”En huvudmannatillsyn är inte så vanligt förekommande. Den föranleds av att jag får signaler om brister i en skolas arbete.”

Verksamhetschefen för grundskolan, Monica Sonde, som besökte Pershagenskolan tillsammans med utbildningsdirektören, tonar ner huvudmannatillsynen.

– Vi gör sådana ibland, i större omfattning, eller lite mindre, som den här.

Hon gör regelbundet verksamhetsbesök på olika skolor, även om de inte har fått några signaler på att skolan fungerar dåligt.

– Vissa skolor ligger i områden där föräldrarna är mer engagerade. I andra områden är det kanske inte lika vanligt att man hör av sig om problem, även om det skulle finnas anledning.

Det var för att flera föräldrar hörde av sig till henne och utbildningsdirektören som de valde att åka till skolan för att delta på lektioner och prata med elever, lärare och skolledningen. De identifierade flera problem som skolan behöver åtgärda. Samtidigt poängterar de att Pershagenskolan är en bra skola, bland annat syns det på elevernas meritvärde, att betygen är de högsta i kommunen.

– Det är ingen kris på Pershagenskolan. Vi ska stödja skolledningen och lärare för att komma till rätta med det som behövs för att göra den ännu bättre, säger Monica Sonde.

Hon och utbildningsredaktören identifierade samma problem som föräldrar hade larmat om; främst undervisningen, men även organisationen och elevers beteenden.

Att rektor Marianne Johansson har haft svårt att hinna med det pedagogiska arbetet förklarar Monica Sonde med att det har varit många vakanta tjänster.

– Det har varit för lite folk på plats och det är delvis åtgärdat. Folk är tillbaka från föräldraledighet och så.

Att flera föräldrar har upplevt en bristande kommunikation med skolledningen har Monica Sonde svårt att uttala sig generellt om.

– Vi har ett gott samarbete med föräldrarådet. Men det finns föräldrar som inte har känt sig lyssnade på och därför har de kontaktat oss.

Förutom organisationsproblem är det i några klasser dålig arbetsro och en del elever är stökiga. Undervisningen brister i kontinuitet och varierar i kvalitet, framförallt beroende på för stor omsättning av lärare.

Skolledningen har själv infört åtgärder mot problemen som pågått en tid. Nästa vecka ska vidare åtgärder diskuteras med kommunen.

”Det är de problem som vi själva har uppmärksammat”

Tf rektor Chrisoula Lezis Israelsson välkomnar kommunens huvudmannatillsyn.

– Det är jättebra, givetvis. Det är de problem som vi själva har uppmärksammat och föräldrar och elever har påpekat.

Hon förklarar att de började för några år sedan, i samband med att det blev högre personalomsättning. Pershagenskolan har sedan dess haft allt svårare att rekrytera lärare, och behålla de nya som börjar. Hon och lärarkollegorna Erika Jansson och Anne-

Lie Wivallius tror att den största anledningen är att lärarna som lämnar skolan får bättre löner någon annanstans. Kommunens verksamhetschef Monica Sonde håller delvis med.

– Läraromsättning överhuvudtaget är ett problem i svensk skola och Södertälje, men den är inte särskilt kopplad till Pershagen.

Nya utredningar ska visa tydligare vad som orsakat problemen och hur de kan åtgärdas.

För många olika lärare

Problem som skolan har att åtgärda, enligt kommunens utbildningsdirektör Peter Fredriksson: