Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatisering löser inte vårdproblem

Sjukvården i Stockholms län har stora problem. Personalen – den som orkar jobba kvar – går på knäna. Operationer ställs in. Köerna för de svårast sjuka växer, samtidigt som kostnaderna för den lättillgängliga vården – den som ingår i vårdval – skenar.

Den styrande minoriteten tycks vara resistenta mot denna verklighet. Alliansens lösning är som vanligt att privatisera – denna gång ett akutsjukhus. Södertälje sjukhus är ett av tre tänkbara alternativ.

Ninos Maraha (L) tycker att Socialdemokraterna ska ta bort sina ideologiska skygglappar, men han borde nog börja med sina egna. För Liberalerna ger inga svar på vilka av vårdens överhängande problem ett privat akutsjukhus ska lösa.

Borde vi inte ägna oss åt vårdens verklighet? Vi har i dag barnmorskor och sjuksköterskor som jobbar dubbla skift för att ge oss som bor i Stockholms län en något så när rimlig vård. Hur hjälper privatisering dem?

Alliansen har rätt i att S:t Görans sjukhus är ett väl fungerande akutsjukhus, men jag tror att det handlar mer om sjukhusets storlek och hur det leds, än om att det är privat.

Alliansen borde i stället fokusera på Stockholmssjukvårdens stora utmaningar:

1) Hur får vi personalen att orka jobba kvar i vården?

2) Hur får vi utflyttningen av vård från akutsjukhusen till närakuter, vårdcentraler och geriatriska mottagningar att fungera? Detta är en stor planerad förändring i samband med att det Nya Karolinska sjukhuset öppnar och det gamla stängs, men varken närakuterna eller de utbyggda geriatriska mottagningarna finns ännu och de mindre sjukhusen är alltför eftersatta för att klara förändringen.

Dessa nödvändiga investeringar – att satsa på personalen, renovera de mindre sjukhusen och etablera de nya närakuterna – finns det alldeles för lite pengar till. Jag förmodar att de sedan länge har försvunnit in i slukhålet Nya Karolinska.

I det kritiska läge vården befinner sig i bör kontrollen över akutsjukhusen stanna i landstinget. De folkvalda behöver ta på sig ledarskapströjan och ta kontroll, inte blanda in fler aktörer som splittrar vården ännu mer.

Privatisering för privatiseringens skull är inte vad de boende i Södertälje och länet behöver.

oppositionslandstingsråd

Susanne Nordling (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel