Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privata aktörer är ingen lösning för Södertäljes äldreomsorg

I ett debattinlägg uttrycker Anne-Marie Larsson och Marita Lärnestad, båda moderatpolitiker, stor oro för hur äldreomsorgen i Södertälje ska utvecklas (LT, 29 november). Oron är motiverad av olika anledningar.

Anmäl text- och faktafel

Kommunens äldreomsorg fick detta år låga resultat i Socialstyrelsens undersökning Öppna jämförelser.

Larsson och Lärnestad menar också att äldreomsorgen under den gångna mandatperioden ”inte fått den uppmärksamhet och den budget som krävs för att driva en kvalitativ och värdig vård och omsorg”.

De har rätt så tillvida att det tidigare varit utbildning och skola som prioriterats i budgetarna under denna och tidigare mandatperioder. Men ganska nyligen har den tidigare majoriteten – bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – äntligen beslutat att det nu är dags att lyfta äldreomsorgen till en annan nivå.

Bland annat har 24 miljoner kronor avsatts under en treårsperiod för att skapa bättre förutsättningar för äldreomsorgen i kommunen. Kanske en otillräcklig summa, men en början. Man har också tillsatt en grupp som arbetat med att ge personalen förutsättningar till utveckling, bland annat genom ökat medinflytande och bättre arbetsmiljö. Vänsterpartiet har varit starkt pådrivande i detta förbättringsarbete.

Ännu har man ändå inte lyckats få ner det stora underskottet inom hemtjänsten – det handlar om en lång omställning och ett intensivt arbete där även kompetensutveckling av chefer ingår. Men vi kan i nämnden konstatera att man inom äldreomsorgen nu arbetar intensivt med förbättringar på alla plan. Och det finns mycket som fungerar bra.

Skribenterna menar dock att privata aktörer hade kunnat leverera mycket bättre hemtjänst om de fått hantera underskottet – om jag nu förstår det något luddiga resonemanget rätt. Men jag har inte funnit någon undersökning som visar att de privata aktörerna i Södertälje får högre betyg än kommunens egna verksamheter.

Fri etablering för privata företag med vinst i åtanke skulle inte lösa den enorma utmaning som de ökande kostnaderna med allt fler äldre vårdkrävande innebär

Med tanke på att de privata företagen också räknar med att gå med vinst går ekvationen inte ihop. Att öppna för fri etablering för privata företag med vinst i åtanke skulle inte lösa den enorma utmaning som de ökande kostnaderna med allt fler äldre vårdkrävande innebär under de kommande åren, utan i stället försvåra för kommunen att garantera en god och värdig äldreomsorg för alla. Mer sympatiskt är upphandling av verksamhet som bärs av en idé där vinstbehovet inte blir styrande.

Valfrihet för de äldre är lika viktig som att barn får välja skola, menar författarna. Men vem har kunnat undgå att allt fler aktuella undersökningar pekar på att det fria skolvalet leder till ökad segregation med förödande konsekvenser för de elever som från början har betydligt sämre sociala förutsättningar och svårt att tillgodogöra sig de bästa valen.

Valfrihet för de äldre är för oss i Vänsterpartiet i stället möjlighet att själv få välja när det är dags att byta till ett annat boende, att kunna påverka innehållet i den hjälp man får i form av bistånd, att få välja när man vill gå och lägga sig och stiga upp, om man alls orkar det.

Nu har vi nya beslutsfattare i kommunen och Vänsterpartiet ser också med viss oro på framtiden. Men den oron gäller främst viljan hos vissa av de styrande att underlätta för fler privata aktörer inom äldreomsorgen. Vi vill ha en äldreomsorg utan privata vinstintressen där trygghet, kvalitet och delaktighet är ledord.

Birgitta Johansson

Vänsterpartiet, ersättare i äldreomsorgsnämnden i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel