Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat fabrik som blev skolkansli

Denna gavel ser många dagligen när de passerar förbi på väg till eller ifrån järnvägsstationen Södertälje Centrum (gamla Centralen).

Byggnaden har haft flera användningsområden. Från början var där en konfektionsfabrik som leddes av Ivan Enström. Under andra världskriget hade fabriken närmast övertecknade orderböcker och var tvungen att utöka.

Tidigare pågick tillverkningen i lokaler i det så kallade Roxyhusets förlängning åt norr, mot Kaplansgatan. Dessvärre för firman minskade beställningarna med krigslutet och firman fick gå över till civil produktion.

Efter några år upphörde möss- och pälstillverkningen och Södertälje stad köpte fastigheten och inrättade där sitt skolkansli till glädje för den tidigare trångbodda personalen.

I källarvåningen fanns AB Mikro-Verktyg med sin precisionstillverkning. ”Mikro” flyttade 1953 till nya lokaler vid dåvarande Strängnäsvägen och postverket tog över med en expedition för brevbäring.

En intressant förändring var när man under slutet av 1990-talet tog bort trappan på norra gaveln ut mot Bangatan och breddade trottoaren. I stället anlade man en ramp från parkeringsplatsen utmed husets västra långsida.