Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Priset för guld på vettig nivå

De olympiska spelen i Rio har avslutats. Den sista guldmedaljen har delats ut – varav två togs av svenska kvinnor.

Sverige är långt ifrån någon ledande nation i OS. Jenny Rissveds tog hem guld i mountainbike och Sarah Sjöström i simning. Totalt samlade Sverige ihop elva medaljer under OS. Och med det är vi inte ens bäst i Norden. Danmark slog Sverige i medaljligan tack vare fler bronsplatser.

Sammantaget var det dock en relativt bra utdelning för Sverige, åtminstone i den moderna idrottshistorien. Det som är intressant är också hur dominerande de kvinnliga deltagarna var i medaljskörden. Av de elva medaljerna stod männen bara för tre. Sarah Sjöström ensam samlade ihop lika många medaljer och av högre valörer än samtliga manliga svenska idrottsmän.

Det finns dock de som har lyckats sämre.

Finland gör sitt sämsta sommar-OS någonsin, med bara en enda ynka medalj – dessutom en i brons. I Finland har redan diskussionen börjat om det usla resultatet och vad som borde göras åt det. Och naturligtvis handlar debatten också om resurser, där man i Finland enligt tidningen Hufvudstadsbladet disponerade tio miljoner euro under 2016 för OS-satsningen, ungefär hälften av vad man från den finska toppidrotten bedömde att man behövde.

Det är naturligtvis svårt att få bra jämförande uppgifter om hur mycket pengar som satsas för att få fram en OS-medaljör. Men enligt Svenska Dagbladet har Sveriges olympiska kommitté under året fått cirka 40 miljoner kronor i statsbidrag och dessutom 120 miljoner i sponsorpengar och liknande.

Vad privata företag använder sina pengar till är deras ensak, men de pengar som kommer i form av statsbidrag är en annan sak. 40 miljoner kronor är inte någon jättesumma i den statliga ekonomin, men det finns ändå anledning att fundera över om det är rätt att de pengar som med lagens hjälp plockats från skattebetalarna ska användas för att betala för att vuxna människor jagar runt efter en boll, med eller utan klubba.

Det finns dock ett par tydliga skäl till att det ändå är ett vettigt sätt att använda statens pengar på. För det första är det en del i en idrottskultur som också bidrar till att stimulera rörelse och motion. Om Sarah Sjöströms guld inspirerar ytterligare några ungdomar att börja med simning är det bra.

För det andra finns det naturligtvis ett visst värde i svenskt deltagande i OS och framför allt svenska medaljer för att skapa en positiv bild av Sverige i omvärlden. För det tredje kan man se det som en positiv kulturupplevelse, som får statligt stöd som flera andra kulturella företeelser och institutioner.

Så visst kan det vara värt att lägga några kronor även på en elitsatsning som OS, sedan kan man undra hur mycket man skulle behöva lägga på en särskild satsning på manliga idrottare för att de också skulle komma hem med någon gyllene medalj.