Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär i allettan – då är SSK inte favoriter

SSK har vunnit 19 av 22 matcher. Ändå vet ingen hur SSK står sig när allettan börjar i kväll.

Mats Waltin har stundtals varit mycket kritisk mot sitt lags spel under höstsäsongen, och krävt förbättring även efter storsegrar. Men i efterhand vill han inte vara lika kritisk.

– Vårt spel har varit svajigt. Stundtals väldigt bra, stundtals mindre bra. Men så här i efterhand har jag förstått hur alla lag gått in i matcherna mot oss. Alla lag har gjort sin bästa match just mot oss. Sett till det ska killarna ha beröm, vi har vunnit så många matcher mot lag som satsat allt mot oss, säger Mats Waltin.

Kanske gjorde ni er bästa match i seriepremiären, 5–2-segern borta mot Huddinge?

– Jag kan hålla med om det. Det har varit andra matcher också där vi varit bra i perioder. Men ibland också insatser där man undrar ”vad hände där?”.

Det är få matcher där ni varit bra en hel match?

– Så är det kanske. Samtidigt är det svårt att hitta ett lag som är bra rakt igenom i 60 minuter. Det finns nästan inte.

Är det orimligt att förvänta sig det?

– Det tror jag är orimligt för alla lag på hela jordklotet. Jag har aldrig varit med om att ett lag spelat formidabelt i 60 minuter. Men det är skillnaden mot bra lag, att man förstår situationen där och då och gör vad som krävs för att vinna ändå.

Tycker du att ni har utvecklats under säsongen?

– Jag tycker att vi gjort framsteg, absolut. Det som har varit problemet, som jag känner, har varit att hålla uppe fokus under en hel match. Och det har jag varit kritisk mot. Men jag tycker att det finns offensiva kvaliteter, som jag gillar, i laget. Men effektiviteten måste bli bättre. Defensivt kan det bli bättre. Men försvarsspelet är jag mindre orolig för, det är sånt som är enklare att förbättra än offensivt, där det krävs viss spetskompetens för att lyckas. Vi måste utveckla försvarsspelet, men det är jag säker på att vi kommer att göra.

Men nu börjar allettan, så det är inte mycket tid kvar att utveckla spelet.

– Ja, men vi har jobbat på det här under en längre tid nu.

Mats Waltin har inte sett något av lagen från södra serien på plats, men däremot många matcher på webb-tv. Och SSK-tränaren har bilden klar för sig av vad som väntar. Lag som inte räds att pressa och stressa och som håller en högre och jämnare nivå än vad SSK mött hittills.

– De där fyra lagen (Västervik, Troja/Ljungby, Vimmerby och Kallinge/Ronneby) är bra, jädrigt bra. Bra fart och bra teknik, och bra struktur i det taktiska. Det som slår mig är att det är hög hastighet och bra nivå på lagen. De har inte kommit undan i matcher som vi har gjort. Nu gäller det att vi gör vårt absolut yttersta hela tiden, inte bara då och då. För annars kan vi glömma en topplacering, säger Waltin.

Kommer ni klara att bli pressade i ert försvarsspel?

– Det är precis där vi be-finner oss nu. Vi måste klara av att bli hårt pressade och forecheckade. Och jag utgår från att alla lag kommer att försöka spela så mot oss. Alla lag kommer att ladda på mot oss och det måste vi rusta oss för. Inte bara på bortaplan, utan även här hos oss, säger Waltin, som erkänner att hans lags försvar testats för sällan under säsongen.

– Det kan jag känna är frustrerande, säger han.

Av lagen i allettan ser han Västervik som favoriter.

– Jag tycker att de har nånting som gör att de är ett snäpp över de övriga. Jag håller dem högst, men det är knappt.

Det blir viktigt med en bra start?

– Fast du kan inte stå och falla med det. Det vore korkat att tänka så. Får du en dålig start så måste du klara av att hantera det. Jag har varit med om lag som förlorat tre raka i början men ändå tagit sig samman och vänt på det, säger Waltin.

Under uppehållet har SSK-spelarna tränat intensivt med fokus på allettanpremiären i kväll. Under julledigheten fick de med sig ett träningsschema. Waltin slår fast att hans spelare är bra tränade.

– Vi är bra tränade och det känns bra. Men, det säger väl alla tränare. Man sparkar väl inte sig själv, säger han.