Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Pias vandring

80 mil i fjällen. Filmskaparen Pia Johansson hade länge drömt om en lång fjällvandring. I dag lördag har dokumentären om hennes och maken Hasses två månader i fjällen premiär.

– Jag skulle vara en minimänniska om jag inte fick vara ute i naturen, säger filmskaparen Pia Johansson.

För ungefär två månader sedan avslutade hon redigeringsarbetet med sin första långfilm, dokumentären ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”. Dokumentären handlar om hennes och maken Hasses två månader långa vandring genom Sameland. Från Fatmomakke nordväst om Vilhelmina till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt.

Pia har tidigare gjort dokumentärer om andra men den här gången kände hon att det var hennes tur att berätta sin historia. Och då blev det en historia med grund i hennes kärlek till naturen, fjällen – och samekulturen.

– Jag vet inte var den kommer ifrån. Men intresset väcktes när jag var liten. Jag fascinerades av kulturen. Och så älskade jag Plupp.

Och kärleken till naturen – och fjällen – delar Pia med sin man. Därför har de tillsammans burit på en dröm om att göra en lång fjällvandring. Fjällvandrat har de gjort många gånger, men då brukar det röra sig om knappa två veckor i fjällen. Nu planerade de något större. En två månader lång vandring, utanför leder och med endast karta och kompass som hjälpmedel vissa sträckor.

Till en början var planen inte att vandringen skulle mynna ut i en dokumentär.

– Men när det närmade sig växte det fram. Jag som dokumentärfilmare kan inte sticka ut i två månader utan att filma, tänkte jag. Och nu hade jag även möjlighet att berätta om samekulturen.

Delar av filmen handlar om samer. I Fatmomakke träffade de Synnöve Kroik, en samekvinna i 70-årsåldern, och fick dela en dag med henne och besöka hennes kåtaplats.

I Rans sameby fick de vara med under kalvmärkning, något Pia hade bestämt skulle vara med i filmen.

– Vi var med renskötaren Per Mikael Jonsson och hans familj under ett dygn. Vi var med under kalvmärkningen och fick fiska röding. Det var ett helt fantastiskt möte.

De pratade även med personer de mötte, lät dem berätta om varför de var ute på fjället.

Två månader och 80 mil resulterade i 88 minuter dokumentärfilm – Pias första långfilm. Hon menar att filmen krävde det.

– Jag kände att filmen måste få den tiden, jag behövde 88 minuter för att berätta om lugnet.

I dag lördag är det premiärvisning på Estrad.

Under 2015 hoppas Pia på att ge sig ut på en filmturné i norra Sverige med konceptet att visa filmen och låta publiken träffa, och samtala med, henne i rollen som filmskapare.

Pia hoppas även på att få visa filmen på tv.

– Jag kommer att kontakta SVT, men även finsk och norsk tv. Jag har även skickat in filmen för engelsk översättning med förhoppningen att få visa den utomlands och delta i filmfestivaler.

Var med i Södertäljeoperan i tio år

Namn: Pia Johansson.

Ålder: 51 år. Firade sin 50-årsdag under inspelningen av ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”.

Gör: Filmskapare. Är även kulturhandläggare på Södertälje kommun och jobbar där med att ta fram scen- och konstprogram för barn och ungdomar.

Bor: Ragnhildsborg.

Familj: Maken Hasse samt två vuxna söner.

Intressen: Friluftsliv, kultur, musik, teater, böcker, umgås med vänner.

Kuriosa: Tycker om att sjunga och har gjort det i många år. Var med i Södertäljeoperan i tio år.