Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prata med killarna i stället

Jag är inte så ofta ute på lokal numera. Ger definitivt inga signaler om önskade närmanden av det motsatta könet och jag har fyllt 50 år.

Så när det hände var min omedelbara reaktion att jag misstagit mig. Det var i kön till toaletten på stället jag var på som jag kände nåt som liknade en smekning över baken. I samma stund som det blev ledigt och jag slank in på toaletten hände det igen och nu fanns det ingen tvekan.

Mannen bakom mig i kön stod och tog på mig som om det var den naturligaste sak i världen.

Efteråt visste jag inte om jag skulle garva eller bli förbannad. Däremot visste jag vad jag borde ha gjort om jag inte blivit så överrumplad – en piruett med efterföljande lavett hade ju varit på sin plats. Minst.

Några veckor senare var jag ute och lyssnade på musik när jag kände att någon la en arm om mig och vände mig om för att se vem det var. Utgick från att det var en vän som upptäckt mig i vimlet. Det visar sig vara en helt främmande mansperson som när jag tittar undrande på honom konstaterar att jaha, jag var ju ”tjurig förstås”.

Ingen av dessa två män var vare sig utländsk eller särskilt ung.

Debatten om mäns beteende gentemot kvinnor har varit het det senaste året och i förra veckan genomfördes den festival som startade debatten. Efter ”We are Sthlm” förra året uppdagades att flera fall av sexuella övergrepp och tafsande i grupp hade ägt rum och att det inte var första gången.

Av högst grumliga skäl hade detta inte rapporterats efter gängse rutiner av polisen till medier som, om det finns ett nyhetsvärde, rapporterar om saken.

Men det stora problemet är varken medias rapportering eller hur ofta dessa brott sker i större antal samtidigt. Problemet är mäns inställning till kvinnors kroppar. Många av oss som har unga döttrar som vill gå på konsert eller festival får en klump i magen när vi försöker att inte begränsa våra ungdomar men ändå varna dem för vad som kan hända.

Det är vansinnigt men knappast något nytt att det är flickorna/kvinnorna det fokuseras på och inte männen/pojkarna.

Några kloka tjejer konstaterar just detta i ett inslag i Sveriges television inför årets upplaga av ”We are Sthlm”: ”Varför pratar ni med oss? Prata med killarna i stället!”.

Lyckligtvis har detta samtal påbörjats även mer offentligt.

Män pratar om vikten av att föräldrar pratar med sina söner och lägger grunden för sunda värderingar om att var och en har rätt till sin kropp.

Det kan tyckas vara en självklarhet men är det inte. Dessutom är det beklämmande när pappor och andra män som insett det som många kvinnor försökt påtala i eviga tider blir bemötta med hån och förakt.

Att fler får insikt kan aldrig vara ett problem.