Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktiska gymnasiet granskas – misstänks för miljonfiffel

Artikel 7 av 9
Praktiska gymnasiet i Södertälje
Visa alla artiklar

Skolverket har inlett en särskild granskning av Praktiska Sverige AB, uppger SR P4 Göteborg. Misstankarna gäller att statliga bidrag för miljoner ska ha landat i bolagets fickor istället för att gå till elever och lärare.

Skolverket har fått signaler från flera olika håll om att företaget, som bland annat driver gymnasium i både Södertälje och Nykvarn, har använt statliga bidrag på felaktigt sätt.

Läs även: Fastighetsägaren riskerar vite på en halv miljon kronor – Academedia: "Vi har aldrig misslyckats med att skaffa lokaler"

Enligt SR P4 Göteborg misstänker Skolverket bland annat att Praktiska Sverige AB har fått pengar riktade till elever för att de ska få praktikplatser och för att lärare ska kunna vidareutbilda sig, men att pengarna istället har stannat i bolagets fickor.

– Det är allvarligt om man inte har använt pengarna så som det är tänkt och då måste vi se vad anledningarna är till det, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverkets statsbidragsenhet till SR P4 Göteborg.

Läs även: Kommunens startar ärende mot Praktiska – kan bli fall för Skolinspektionen

Praktiska Sverige AB, som driver ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet, har under de senaste fem åren fått flera hundra miljoner kronor i statliga bidrag.

Praktiska drivs av Vindora utbildning AB som har sitt huvudkontor i Göteborg. Nyligen köptes bolaget av Sveriges största friskolekoncern Academedia som säger till SR P4 Göteborg att de ännu inte har blivit kontaktade av Skolverket.