Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positiva röster om domen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Flera har uttalat sig positivt om utfallet i tingsrättens dom i gangsterkriget. Boel Godner tycker domen visar att samhället inte accepterar parallella samhällen och kriminologen Jerzy Sarnecki tycker Södertäljes invånare ska känna sig glada. Även polisen är nöjd.

Domen är en seger för samhället och rättssystemet. Det säger kriminologen Jerzy Sarnecki till TT.

Han tror att utgången får stora effekter på kort sikt men frågan är om domen håller i hovrätten.

- Håller domen även i hovrätten kan människorna i Södertälje känna sig glada. De har ju upplevt nätverkets aktivitet som terror, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) välkomnar domen.

- Det här är ett viktigt första steg som visar att samhället inte accepterar att det bildas parallella samhällen i Södertälje eller i Sverige, säger Godner till TT.

TT: Hur mycket påverkar domen situationen i Södertälje?

- Redan under året som gått har det blivit lugnare i Södertälje och antalet anmälda brott har minskat med en tredjedel. Vem man än pratar med säger att de upplever samma sak. Men för att undvika att vi står här igen om femton år med en ny rättegång kommer vi att fortsätta arbetet med att förhindra nyrekryteringar av unga, säger Boel Godner.

TT: Kommer det här att påverka brottsbekämpningen i andra kommuner?

- Det hoppas jag, det är en ovanlig händelse att man nått så här långt. Vi har haft ett väldigt tätt samarbete med polisen när det gäller förebyggande arbete och en stor polisstyrka kommer att finnas kvar i Södertälje. Det finns utrymme för andra att ta över den kriminella verksamheten så det är jätteviktigt för kommunen att fortsätta arbetet.

Gunnar Appelgren, som lett polisens insatser mot Södertäljenätverket, tror att domen får två omedelbara effekter.

- Ett antal kriminella personer är nu inlåsta. Det gör livet lugnare i Södertälje. En annan effekt som vi hoppas på är att förtroendet för polisen ökar. Vi kan få in flera tips och fortsätta arbeta mot brottsligheten, säger han.