Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Portugis vill ta SFK till finrummet

Lämnade frun. Luis Manuel Miranda Amieiro lämnade frun i Portugal för att bli tränare i Sverige. Nu hoppas 53-åringen hjälpa Södertälje FK tillbaka till finrummet.

fotboll. – Är det gräs eller konstgräs? frågar Luis Manuel Miranda Amieiro, när 53-åringen från Portugal tar sina första steg ut på ett kylslaget Södertälje Fotbollsarena.

Han kommer i kostym och slips. Håret är gråsprängt. Lite vilset ser han sig omkring medan spelarna går förbi.

– Han där är vår Messi, säger SFK-klubbchefen Metin Rhawi.

– Då är jag Mourinho, kontrar Amieiro snabbt med ett stort leende.

I onsdags lämnade den välrenommerade 53-åringen frun i Portugal för att ta över som ny tränare efter Pascal Simpson i Södertälje FK.

– Det är första gången jag lämnar Portugal för något sånt här. Men situationen i mitt hemland är svår, och min fru sa bara: ”Åk, åk, åk”. Det känns bra, vädret är inga problem än.

Luis Manuel Miranda Amieiro växte upp i Moita, en medelstor stad ungefär 25 kilometer från Lissabon.

I drygt 20 år vaktade han stolparna för en rad olika klubbar, bland annat SC Braga, innan han år 2000 började följa spelet från sidlinjen. Då som assisterande tränare.

– När jag slutade med professionell fotboll så gjorde jag ingenting – verkligen

ingenting. Då sa mina vänner att jag borde bli tränare, och så blev det, säger Amieiro

– eller ”Steel fingers” som han kallades under sin målvaktskarriär.

Sedan dess har Amieiro bland annat haft hand om Benficas och Sporting Lissabons ungdomsakademi och nu senast varit tränare för division två-laget Luletano.

– Hans erfarenhet är något vi både kan lära och dra nytta från. Det är för tidigt att ösa superlativ, men det känns som att vi träffat rätt. Det är en väldigt ödmjuk människa,

säger Metin Rhawi.

Hur fick ni upp ögonen för honom?– Genom en gemensam vän, en Fifa-agent. Vi har litat på honom att det här är en tränare som kan bidra med mycket professionalism till klubben.

Amieiro går varvet runt i omklädningsrummet och hälsar på spelarna. Tanken var egentligen att genomföra årets första träning, men på grund av den stränga kylan ställs träningen in.

I stället tar Amieiro gott om tid på sig för att presentera sig för spelarna.

– Jag berättade att om jag nu kommit till Sverige och lämnat mitt hemland, så vill jag vinna. Jag vet att det är svårt, men vi måste vinna match efter match. Det är mitt mål med den här säsongen. Jag tror att det är viktigt att vi kommer tillbaka till division ett.

Vad är din fotbollsfilosofi? – Det ska gå längs marken, inga långbollar. Det kan bli 4–3–3 eller 4–4–2.

SFK har fortfarande att tillsätta en assisterande tränare. Och Amieiro har ett önskemål:

– Sven-Göran Eriksson, skrattar han. Benfica har sex miljoner fans – alla älskar

honom.