Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porslin gör susen för sjukhusmaten

”Snus är snus, om än i gyllene dosor”, sa Nils Ferlin. Sodexos sjukhusmat må vara allt annat än en kulinarisk höjdare, men i personalens händer upplevs maten som guldkantad.

Annons
Carin Lindahl (chefssjuksköterska) och Anette Metsävainio (undersköterska) lägger ned själ och hjärta i att planera och servera maten så att patienterna ska få ett lyft i sin sjukhusvardag. Foto: Mats Andersson

Anette Metsävainio flyttar över Sodexos plastförpackade cateringmat till vitt porslin på dukförsedd bricka. Hon gör det med kärlek och omsorg. Och vips så toppar vårdavdelning 18 på sjukhuset landstingets patientundersökning för mat.

Låt vara att det handlar om en enstaka parameter för helhetsintrycket av maten, men det är ändå trösterikt med tanke på hur hård kritiken tidigare varit mot Sodexos mat och sätt att servera den.

– Vi fick 91 procent nöjda patienter vid oktobermätningen av måltidsupplevelsen för mellanmål. Och 77 procent för måltider. Det var högst bland sjukhusen inom hela landstinget, säger Carin Lindahl, chefssjuksköterska på avdelning 18.

Bredvid sig har hon Anette Metsävainio. De diskuterar hur lite det är som behövs för att förvandla en vanlig måltid till något av dagens upplevelse.

– Jag älskar mat hemma. Här lagar vi ingenting, men det går att med lite omtanke och hemmaliknande servering höja matupplevelsen, säger Anette och lägger upp en bit broccoli som kunde sett något piggare ut.

– Anette har jättefin känsla för mat. Att servera maten i plasttråg, det är ju dömt att misslyckas. Byttorna åker i sopen, säger Carin Lindahl.

Avdelning 18 är en vårdavdelning med kirurgpatienter. Behoven kan se olika ut, maten måste anpassas efter magkomplikationer, tarmsjukdomar och många andra diagnoser.

– Patienterna kan välja på ett flertal rätter och mellanmål finns i olika varianter: fruktiga näringsdrycker, rulltårtor, pannkaka med sylt, glass, ja till och med chips i små påsar, berättar Carin Lindahl.

Chips? Och söta kakor, är det lämplig sjukhusmat?

– Det är inte mat vi rekommenderar i allmänhet, men vår patienter är inte heller typiska för något allmänt. En del kan behöva få i sig extra salt, andra något annat anpassat till diagnosen. Är man sjuk behöver man bemötas där man befinner sig som patient och människa just för tillfället, säger Carin Lindahl.

Hur det blir i framtiden med maten på Södertälje sjukhus, det är ännu inte avgjort. Landstinget tillåter varje sjukhus att välja sin metod för sjukhusmat. SÖS planerar bygga ett eget sjukhuskök, ett sådant som tidigare fanns i Södertälje.

Sjukhus-vd Mikael Runsiö fattar beslut i köks- och matfrågan under våren 2014. Hans främsta prio är att få det nya sjukhuset byggt. Och landstinget har inte skickat med några extraslantar att finansiera sitt så kallade ”omtag” i matfrågan ...

Annons