Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt hälsoprojekt läggs ner trots bidrag

Kommunen har miljoner kvar av Ullenhagpengarna. Men väljer trots det att inte bidra med de 800 000 kronor som En frisk generation behöver för att fortsätta.

Hockey, matlagning och ridning är bara några av alla de aktiviteter som lågstadieelever på Blombackaskolan och deras familjer har fått testa på gratis.

– Det har varit ett bra tillfälle att tillbringa tid tillsammans hela familjen. Man är ju så stressad annars men här har man kunnat släppa allt. Vi har provat på en massa: skidåkningen i Romme var nog roligast, säger Nada Gouriye.

– Och boxning, det var jättekul, fyller dottern Melicia i.

LT talar med flera engagerade familjer om aktiviteterna och lovorden haglar: gemenskap både inom familjen och med andra medverkande, träningsinspiration och de lagar nyttigare mat. Många pekar på glädjen i att få se hur ens barn fungerar socialt i en grupp och flera av barnen har skaffat sig nya och aktiva fritidsintressen.

Behiye Izgin, ensamstående mamma till fyra barn i åldrarna 8–15, och hennes familj har haft enorm glädje av alla aktiviteter.

– Tack vare det här så har vi haft tillgång till denna massiva buffé av olika aktiviteter! Jag skulle inte ha klarat av det själv, säger hon.

Bakom projektet står stiftelsen En frisk generation som under uppstartsåren har stått för hela kostnaden. Projektet kommer fortsätta under nästa läsår men sen är det slut, kommunen vill inte gå in med hälften av pengarna, 800 000 kronor, som En frisk generation kräver för att kunna fortsätta. Något som ringer illa i lärare och föräldrars öron, efter LT:s granskning av Ullenhagpengarna häromveckan där det visade sig att kommunen inte har några planer för de statliga miljoner de har fått.

Samtliga föräldrar LT talar med lyfter fram att integrationspotentialen i projektet är enorm eftersom många deltagare är nyanlända och får testa på traditionellt svenska fritidsaktiviteter som exempelvis svampplockning, skidåkning och brännboll.

– Om det här inte är ett lyckat exempel på integration, så vad? frågar sig Behiye Izgin.

– Jag tror faktiskt inte Södertäljes politiker är medvetna om de dolda integrationsmöjligheter som finns i det här, säger en annan förälder, Robert Onar.

Ärendet har varit uppe i kultur- och fritidsnämnden som kan tänka sig sponsra med hälften, 400 000 kronor.

– Det här är en kvalitativ insats men den når egentligen ganska få personer jämfört med andra verksamheter. 400 000 är ett jämförbart rimligt bidrag, säger kommunalråd Elof Hansjons (S).

Vill engagera föräldrar

En frisk generation är en stiftelse som sponsras av företag och organisationer och är religiöst och politiskt obunden.

De har verksamhet i Södertälje, Haninge och Kungsbacka.

Deras idé är att bra matvanor och fysisk aktivitet är avgörande för en god hälsa och att det är viktigt att föräldrar engagerar sig i sina barns motionsvanor. Barn som får uppleva hur roligt det är att röra sig tros fortsätta med det även senare i livet.

I Södertälje har de aktiviteter på Blombackaskolan och Fornbackaskolan.

Källa: www.enfriskgeneration.se