Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt krig om matbutiker i Moraberg

Ska handlare få sälja mat i Moraberg?
Ja, säger alliansen.
Bara om det går bussar dit tillräckligt ofta, kontrar V-ledaren Staffan Norberg och kommunen står inför ett politiskt handelskrig.

I dag har kommunen en handelspolicy som innebär att livsmedel inte ska få säljas

i Morabergs handelsormråde medan sällanköpsvaror (hemelektronik, byggvaror med mera) inte ska säljas på handelsplatser som säljer livsmedel och andra dagligvaror.

En policy som ska skydda handeln i centrum och bostadsområdena.

Men oppositionen tycker att detta hindrar handelns utveckling i Södertälje.

– Verkligheten har sprungit från denna policy. I dag köper du hur mycket skrymmande varor som helst i Vasaområdet där det främst ska säljas livsmedel. Expert säljer hemelektronik, Kapp Ahl, Coop och Ica säljer kläder och Coop byggvaror. Samtidigt har Överskottsbolaget börjat sälja livsmedel i Moraberg. Så policyn håller inte längre, menar FP-ledaren Mats Siljebrand.

Därför lyckades allians för Södertälje vid budgetförhandlingarna 2008 få igenom att den skulle omarbetas och nu finns ett förslag till nya riktlinjer liksom en ny utredning om handeln i Södertälje.

Utredningen visar bland annat att handeln i centrum inte påverkas särskilt mycket av externhandel typ Moraberg medan däremot externhandeln förlorar konkurrenskraft mot andra externa handelsplatser i närområdet, typ Kungens kurva, på grund av policyn.

Nu ska kommunstyrelsen fatta beslut om riktlinjerna och på fredag nästa vecka blir det diskussion om detta samtidigt som utredarna presenterar sin utredning.

– Jag vill ha svar på två frågor: blir det tillåtet att sälja mat i Moraberg och kan vi ge klartecken för en Icahandel vid Saltå kvarn. Blir svaret nej så innebär riktlinjerna ingen förändring av handelspolicyn. Och då lever inte S, V och MP upp till sina löften om en ny inriktning, säger Mats Siljebrand.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande och V-ledaren Staffan Norberg menar att externhandeln slår ut handeln i bostadsområdena och därmed drabbar pensionärer och billösa unga som inte kan ta sig till externhandelscentra.

– Därför kan jag säga bara säga ja till livsmedel i Moraberg om det går bussar dit en gång i kvarten. Precis som det står i riktlinjerna.

I tisdagens pappers-LT: Så tycker politikerna om en eventuell ny stormarknad i Järna.