Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska vildar ska lämna sina uppdrag

Vart fjärde år är det val och förutom att ledamöter väljs till riksdag och landstingsfullmäktige väljs även representanter till kommunfullmäktige – det som kanske står våra kommuninvånare närmast. 

De flesta som väljs in är inte valda som personer (det vill säga har fått tillräckligt många kryss för att bli personvalda), de blir valda beroende på att de står tillräckligt högt på ett partis valsedel. Väljarna har röstat in dem som representant för sitt parti och det partiets politik. 

Det händer att personer lämnar sitt parti och blir så kallade vildar det vill säga sitter kvar på sin post, men slutar representera partiet de valdes in att representera. 

Partiet som blir berört av avhoppet förlorar ett mandat som ärligt förtjänats i ett val och en enskild människa kan i fortsättningen enbart representera sig själv eller ett annat parti. Det känns inte rättvist mot väljarna som har lagt sin röst på ett parti och vill att den politiken ska drivas i riksdag, landsting eller kommun.

Vi tycker det är oacceptabelt och vi vill därför att en lag ska införas som hanterar politiska vildar. Vårt förslag är att avhoppade ledamöter i alla de uppräknade instanserna ska bli tvungna att lämna sin plats och att partierna kan fylla på med representanter som faktiskt står upp för respektive partis politik.

I en kommun väljer kommunfullmäktige efter valet vilka som ska representera partierna i nämnder och styrelser.  Där kan vildarna också sitta kvar om de väljs för hela mandatperioden.

Vi vill därför att mandatperioden i nämnder och styrelser förkortas till ett år så att partierna har möjlighet att nominera nya personer i de fall någon lämnat sitt parti.  Det finns kommuner som redan i dag tillämpar ettåriga mandatperioder och det fungerar väl.

Marita Stockhaus (M)

riksdagsledamot som skrivit motion om politiska vildar

Marita Lärnestad (M)

oppositionsråd i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel