Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska skolkarna – de är värst i Nykvarn

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Två moderater och en sverigedemokrat är de största politiska skolkarna i Nykvarn. Inte en enda gång under 2013 och 2014 har de varit på plats i kommunfullmäktige.

Johan Hägglöf, Henrik Steiner och Gabriella Sander – alla är de folkvalda, men de företräder inte sina väljare när kommunfullmäktige i Nykvarn har möte.

LT har granskat närvarolistorna från alla fullmäktigemöten under 2013 och hittills under 2014. Ingen av de tre har varit med på något av periodens elva möten.

Senast Johan Hägglöf (M) var med var i december 2012.

– Det beror på ändrade arbetsförhållanden – nya arbetsuppgifter och större krav. Närvaron ska naturligtvis vara högre och det ska den bli från nu, säger Johan Hägglöf, som står som trea på Moderaternas lista i höstens val.

– Jag har prioriterat kommunstyrelsen där jag också sitter. Det är fullmäktige som har fått lida.

Gabriella Sander (SD) är än värre. Hon har inte varit med på ett enda möte under hela mandatperioden.

– Jo, man ska försöka vara med. Men det är svårt att vara ensam i fullmäktige. Jag kan rösta, men en röst blir som en droppe i havet, säger 79-åringen som också har hälsoproblem till och från.

Sverigedemokraterna har två mandat. Den andra stolen står också tom sedan Anders Berglund flyttade från Nykvarn, eftersom partiet inte har några ersättare.

Henrik Steiner (M) har inte varit på ett fullmäktigemöte sedan maj 2012.

– Jag har meddelat att jag har behövt ta en sabbatsperiod. Jag har alldeles för mycket med familjen och många jobb – jag har helt enkelt inte haft tid med politiken.

Moderaternas gruppledare Effe Östman konstaterar att några av hans partikamrater har svårt att hinna med.

– Eftersom det rör sig om ideellt arbetet kan vi inte tvinga folk, säger han.

– Jag räknar med att vår nya lista ska fungera på ett bättre sätt.

Socialdemokraten Barbro Eriksson är kritisk till den dåliga närvaron.

– Jag tycker att det är jättedåligt. Vi är folkvalda och ska representera våra väljare. Då ska man vara på plats och uttrycka partiets åsikter.

Jobb och familj duger inte som ursäkter, tycker hon.

– Nej, så ofta är det inte fullmäktigemöte. Man kan läsa handlingarna hemma och vara med familjen ändå, säger Barbro Eriksson.

Även Nykvarnspartiet har ledamöter med hög frånvaro. Till exempel missade Jan Holmqvist alla möten 2013 innan han hoppade av. Kommunalrådet Bob Wållberg (NP) är tydlig med att det är viktigt att vara på plats.

– Det är viktigt att gå till valurnorna. Men det är också viktigt att vi som har tagit på oss att föra väljarnas vilja vidare förstår vår roll. Är man folkvald har man en syssla att göra för dem som har röstat på en.