Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk färg skiljer mellan områden

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Att Södertäljes kommunfullmäktige allt som oftast har en röd majoritet betyder inte att det ser ut så överallt. Södertälje hade väldigt stora skillnader mellan de olika valkretsarna i valet 2010.

Annons

Sveriges 20:e största kommun är långt ifrån homogen. Det vet vi. Att titta på vad folk tycker, eller hur man röstar, i kommunalvalet visar en stor splittring.

Det handlar om socioekonomi, men också om tradition och om det bor partiföreträdare i området.

I valkretsarna Hovsjö, Geneta, Ronna röstade 67, 66 respektive 69 procent på socialdemokraterna 2010. Och bara 5, 8 och 11 på moderaterna under senaste valet.

I Pershagen var rollerna ombytta. Moderaterna hade 42 procent och socialdemokraterna 24 procent.

Och så har vi Järna, valkrets 45, den stora delen utanför centralorten. Där är miljöpartiet störst, 26 procent före moderaterna, 25,9 och socialdemokraterna 14,5.

Även röstningssiffrorna i Hölö och Mörkö är speciella, där har centern sitt starkaste fäste, med 17 respektive 18 procent, förutom att miljöpartiet också är starka. Att säga att miljöpartiet har sitt starkaste fäste i de södra kommundelarna är enkelt.

Sverigedemokraterna fick flest röster i Enhörna, 11,7 procent och Bårstabergen 12,6.