Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Politikerna måste våga ta de obekväma besluten”

Debatten om vargarna i Mölnboskogarna vill han inte ge sig in i. Men han vill ha en revolution inom jordbruket för Östersjöns skull. Så rädd att sticka ut hakan är Artur Granstedt inte.

Solen är på väg ner över Saltkällsjön, inte långt från Molstabergs säteri norr om Mölnbo.

På gården i sluttningen mot sjön försörjde sig en bondefamilj in på 1950-talet. Artur Granstedt visar vägen förbi huset där brodern Pär Granstedt, tidigare riksdagsledamot för Centern, bor. Fram till huset där en dotter med familj håller till.

– Här hade jag fåren förr i världen, i deras sovrum. Deras kök är gamla stallet.

I hagen nedanför går fyra tackor. Gården ligger mitt i Sjundareviret och i somras tog vargen ett lamm här.

– Sedan dess har vi varit förskonade. Vi har varit väldigt försiktiga, tagit in djuren på kvällen.

Den hetsiga debatten om vargens vara eller inte vara i trakten – nej, den vill Artur Granstedt inte ge sig in i, säger han och kliver över

staketet ut ur fårhagen.

– Vill ni se vinbärsodlingarna också?

– Här är gamla hagmarker och här har jag svarta vinbär, säger han efter en kort

promenad.

På vintern beskärs de 3 000 buskarna och på sommaren blir det självplock och saftning. Saften säljs, med självbetjäning, uppe vid vägen.

– Bonden här hade sju hektar odlingsmark – det kunde man leva på på 1950-talet, säger Artur Granstedt efter att ha slagit sig ner på verandan vid hans och hustrun Carolls hus.

På 1960-talet började det svenska jordbruket förändras. Gårdar slogs ihop, små bönder slogs ut. Målet var att producera billig mat. Men det var fel väg att gå, enligt Artur Granstedt.

– Det gäller att se systemfelet. Fast nu gör Polen samma misstag. Det gör tillståndet för Östersjön värre. Jag försöker dra i larmklockan.

Artur Granstedt växte upp bara någon mil norrut, i en gammal villa i Turinge.

– Mina föräldrar var tidiga grönavågare. Från början bodde vi väldigt modernt i Stockholm men sedan flyttade vi ut på landet till ett hus med bara kallvatten.

Unge Artur var intresserad av trädgårdsodling, speciellt kryddväxter och örter med läkande egenskaper.

– Jag fick ganska tidigt för mig att jag skulle ha en egen gård. Vi hade lantbruket mitt framför ögonen då – Turinge var en levande landsbygd.

Till gården vid Saltkällsjön kom han 1967. Då var jordbruket nedlagt och

markerna utarrenderade.

1977 tog Artur Granstedt tillbaka odlingsmarkerna från Molstabergs säteri. Han planterade de vinbärsbuskar som står där än och han odlade grönsaker. Grönsakerna sålde han på Kornhamnstorg i Gamla stan och i Mariefred. Samtidigt studerade han på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Efter studierna till agronom blev han kringresande konsulent. Han byggde också upp den ekologiska jordbruksrådgivningen. Då var det nytt – i dag närmar sig den ekologiskt brukade marken 20 procent av Sveriges totala jordbruksmark.

– Å ena sidan har det varit en väldig utveckling, å andra sidan är det alldeles för lite för att rädda klimatet, havet och den biologiska mångfalden, säger Artur Granstedt.

– Maten på våra bord har vi till priset av att det pågår en global uppvärmning.

Hans lösning stavas ekologiskt kretsloppsjordbruk. Inga specialiserade spannmålsodlare som öser ut konstgödsel och ingen storskalig djurhållning varifrån kväve och fosfor läcker ut. Djuren äter dessutom ofta soja som odlas med hjälp av bekämpningsmedel på mark som tidigare var regnskog.

Ett kretslopp får du med gårdar med kor vars gödsel används för att odla foder på den egna marken.

För att nå dit krävs politiker med stort mod, konstaterar Artur Granstedt.

– Det handlar om förbud mot bekämpningsmedel, om gränser för hur många djur en bonde får ha och om höga skatter på konstgödsel. Politikerna måste våga ta obekväma beslut och komma i konfrontation med stora ekonomiska intressen.

Också konsumenterna har ett ansvar.

– Våra val är viktiga. Vi har makten att välja och fråga efter det ekologiska.

Artur Granstedt är, trots allt, hoppfull.

– Man måste vara optimist. Vi kan om vi vill. Men vi måste ändra vår livsstil.

Ansvarig på forskningsinstitut

Namn: Artur Granstedt.

Ålder: 72 år.

Bor: Gården Saltkällan vid Molstaberg, norr om Mölnbo.

Familj: Fru Caroll, fyra barn och åtta barnbarn.

Är: Lantbruksforskare, docent i ekologiskt lantbruk vid Helsingfors universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

Gör: Koordinator för Östersjöprojektet Beras, ansvarig för forskningen på Biodynamiska forskningsinstitutet och grundare av grossistföretaget Biodynamiska produkter.