Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiken ska inte styra vetenskapen

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Är det politik eller vetenskap som styr vården? Svaret är naturligtvis både och. Så måste det vara.

Anmäl text- och faktafel

Självklart är det ett politiskt beslut hur vi utformar vården. Det är ett politiskt beslut att vi ska ha valfrihet för patienterna. Och det är ett politiskt beslut att den vård som skattebetalarna finansierar och som får vara en del av den offentliga vårdens legitimitet, ska utgå från evidens. Från skolmedicin om ni så vill. Det var detta jag försökte förklara i min artikel och som Pär Granstedt (C) verkar missförstå.

Patienter ska ha tillgång till vård för sina medicinska behov – och då kunna välja bland vårdgivare som uppfyller högt ställda kvalitetskrav. Valfrihet, kvalitet och patientsäkerhet går hand i hand. Vetenskaplig förankring – evidens – är ett självklart kvalitetskrav.

Läs även: Vidar rehab stängs – har tappat 70 procent av patienterna

Jag skulle aldrig drömma om att politiskt besluta vad som är evidens. Eller att med politiska beslut åsidosätta evidenskraven.

Vidarkliniken har möjlighet att delta i upphandlingar och vårdval på lika villkor som andra vårdgivare. Men vi kommer inte göra en ”specialbeställning” av antroposofi.

I Region Stockholm ingår för övrigt Centerpartiet i styret och de har varit helt delaktiga i detta.

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel