Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens resurser måste nyttjas bättre

 Uppgiften att polisen kör allt fler anhållna till arresterna i Västberga och Flemingsberg i stället för att ha dem kvar i Södertälje som tidigare är anmärkningsvärd.

Tvärtemot vad polischefen för polisområde Södertälje, Peter Nylind,  säger (LT, 4 december) .

Det är självklart att det är skillnad – det går åt alldeles för mycket tid och pengar, dessutom ökar påfrestningen på miljön på grund av utsläppen från det ökade antalet transporter av omhändertagna och gripna.

Det kan aldrig bli en effektivare verksamhet av att låta polispersonal ligga på vägen och utföra transporter. Flytt av polispersonal från Södertälje till Stockholm – det vill säga Västberga och Flemingsberg – saknar medborgarperspektiv!

Sedan flera år har berusade personer, med behov av sjukvård, transporterats den långa vägen till Stockholm. När nu polispersonal i Södertälje även ska utföra transporter av gripna den långa vägen till arresten i Stockholm, Västberga och Flemingsberg blir det självklart alldeles för mycket tjänstetid som går åt för transporter.

Sedan ska, enligt vad Peter Nylind uppger till LT, andra polisområden täcka upp. De ska således åka från något polisområde till Södertälje. Den resan är lika lång/längre för den personalen.

Man behöver inte vara någon raketforskare för att inse att denna lösning med polispersonal som åker fram och tillbaka helt i onödan på grund av en fantasifull organisation inte är effektiv.

Alldeles för mycket av tjänstgöringstiden går åt att åka bil. Hur rimmar detta myckna bilåkande med modernt och högaktuellt miljötänk?

Det är självklart att utsläppen blir lägre och polisens anslag räcker längre med kortare transporter. Det är inte meningen att så mycket av anslagen ska förbrukas på bilåkning helt i onödan på grund av en felaktig organisation!

Självklart måste utredningspersonalen tillbaks till Södertälje. Det är trots allt medborgarna som är beställare, beslutet att flytta utredningspersonal från Södertälje saknar även det medborgarperspektiv.

Detta helt felaktiga beslut är svårt att påverka politiskt nu när såväl polisstyrelse som polisnämnd gått i graven från och med 1 januari i år. Undrar vem/vilka som ville ha det så?

Det nya polishuset i Södertälje, Sveriges nyaste som invigdes för några år sedan med pompa och ståt, kostade många miljoner skattekronor. Nu flyttas personalen ut. Man får inte vara så vårdslös med personal och allmänna medel.

Jag förstår att du, Peter Nylind, som chef måste försvara rådande organisation – efter drygt 42 år som polis varav drygt 32 år på en central enhet känner jag till Polissverige inifrån mycket väl!

Det har blivit lågt i tak de senaste åren, även i nybyggen.

pensionerad kriminalinspektör

Per-Anders Fritshammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel