Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nya teori - föraren kan ha svimmat vid första smällen

Föraren var medveten om vad han gjorde fram till första bommen. Väl där fick han förmodligen en ödesdiger smäll. Det är polisens huvudteori om broolyckan.

En övervakningsfilm, som polisen inte vill lämna ut, visar hur föraren med flit körbi den stillastående trafiken på bron.

– Flit och flit, han har i alla fall varit medveten om sin körning fram till den första bommen, sedan ser man inget mer, säger Lars Berglund, förundersökningsledare.

Vad kan man se?

– Man kan se att han medvetet byter körfält när han kommer ikapp tre stillastående långtradare i höger körfält. I god tid byter han till vänster körfält och upptäcker två personbilar som står där. Sedan gör han ytterligare en sidoförflyttning ut i vägrenen för att undvika en kollision med dem. Min hypotes är att han har varit ouppmärksam av någon anledning, talat i mobilen, eller vänt sig om till de andra i bilen och inte upptäckt bommen i tid, säger Berglund.

Vittnet Kent Uddén ser allt från sin plats först i bilkön. 

Skador på den första bommen och på bilen tyder på att föraren kan ha fått en så pass stor skada av den kollisionen att han svimmat av.

– Ja, och det här är ren spekulation men han kan avsvimmad haft foten på gasen och bara fortsatt mot det andra bomparet som inte alls har så stora skador eftersom bilen har kört i mitten av bomparet där det inte är så stort tryck.

Den här teorin omkullkastar teorin om att föraren ska ha somnat vid ratten.

– Han har bytt körfält medvetet och bromsat logiskt, bromsljusen har tänts vid ett par tillfällen.

Lars Berglund tror inte heller att föraren ska ha begått ett så kallat utvidgat självmord och med berått mot kört bilen mot döden. Inget i utredningen visar det.

– Nej, det finns inget som tyder på att föraren skulle ha varit deprimerad, alla var glada och uppåt efter en lyckad spelning i Norrköping.