Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens jobb blir effektivare med app

Innan sommaren blir polisens jobb betydligt lättare via en ny telefon och app. – Att vi inte har fått det här förrän 2016 är märkligt, säger Calle Kos, polisassistent i Södertälje.

Annons

Tidigare har det varit en process för att titta upp ett fordon eller en person för polisen.

– Ta en vanlig morgonkontroll till exempel. En person har glömt sitt körkort. Då måste vi ropa på radion, stå i kö, presentera personen i radion, dubbelkolla att all info stämmer genom att ställa frågor, och så har personen bråttom till jobbet.

Nu blir polisens jobb betydligt snabbare och enklare med en ny telefon och en specialtillverkade app som kan visa infon med ett klick. Tidigare har de försökt använda sig av bärbara datorer. Calle Kos gör en gest som visar hur han drar fram en klumpig osynlig dator ur byxorna.

– Det händer ju inte att man använder den. Det här handlar om att vi kan få förstahandsinformation och att det blir effektivt.

Innan sommaren ska alla poliser i Södertälje, i yttre tjänst, få en egen telefon med den nya appen. De flesta har redan kommit i gång.

Blir det lättare att hacka sig in i systemet nu?

– Nej, det här har testats noga och allting ligger i olika säkerhetslager.

Välkomnar ni appen?

– De andra trodde inte att det skulle bli bra, men nu är de lyriska.

telefon