Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för bedrägerier mot äldre

Flera äldre Södertäljebor har under de senaste dagarna blivit offer för brottslingar som lurar av dem kontokort och pengar. De ringer och utger sig vara den äldres barnbarn i nöd och behöver låna pengar.

LT rapporterade tidigare i veckan om ett bedrägeriförsök mot en äldre person där bedragaren utgav sig för att vara ett barnbarn. Nu varnar Södertäljepolisen för att en våg av liknande brott pågår.

”Hej, mormor, det är jag, Anders! Jag är i nöd, jag körde ner i diket och behöver pengar till bärgning, kan du hjälpa mig?”

Ungefär så inleddes de samtal som flera äldre Södertäljebor fått under de senaste dagarna. En person har ringt dem och utgett sig vara deras barnbarn. De har sedan hittat på en historia om att de befinner sig i en nödsituation, exempelvis kört i diket eller fått slut på bensin. Problemet är att de saknar pengar till bärgaren och därför frågar om de kan få låna. Problemet är bara att de själva måste bevaka bilen i diket så de skickar en vän istället att hämta kontokortet.

”Det går väl bra, mormor!”

Enligt Södertäljepolisen har flera äldre lurats på kontokort och pengar.

– Ett mycket fult tillvägagångssätt. Vi har fall där äldre har lånat ut kontokort och pinkod. Sedan har bedragarna använt kortet för allehanda köp, säger Linda Duse vid Södertäljepolisen.

Ett flertal av de drabbade är födda på 20-talet.

Med stor sannolikhet har man gjort någon slags research på de äldre – kollat upp via folkbokföringen vad barnbarnen heter.

– Vi vill öppna ögonen för anhöriga till äldre och uppmana äldre att alltid kontrollera uppgifterna om någon ringer och utger sig för att vara barnbarnet. Ring gärna till anhöriga och kontrollera att det verkligen stämmer, säger Linda Duse.