Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen svarar på kritik om vanvårdade hästar

Nu svarar djurskyddspolisen på kritiken om det uteblivna omhändertagandet av sju hästar som länsstyrelsen beslutade om redan den 10 december.

Annons

Djurskyddspolisen blev nerringd efter artikeln om de vanvårdade hästarna som inte omhändertagits, trots att länsstyrelsen beslutat om det.

Nu vill polisen ge sin syn på saken.

– Vi fick ärendet först den 4 januari och inte alls i mitten på december, som ni har skrivit, säger Pernilla Markström, gruppchef på gruppen för djurskydd hos polisen.

Handlingarna som LT har tagit del av från länsstyrelsen, med beslutet daterat 12 december 2015.

– Jag vet inte varför det har dröjt innan beslutet kom till oss, det är många gånger som länsstyrelsen inte skickar besluten samma dag, i det här fallet ville man vänta till ägaren var delgiven beslutet. Dessutom begärde ägaren inhibition och det dröjde till den 18 januari innan processen var utredd hos förvaltningsdomstolen, säger hon.

Efter att polisen fått klartecken om att ägaren var delgiven krävdes kompletteringar från länsstyrelsen.

– Den 21 januari fick vi svar på de frågor som vi hade om de aktuella djuren. Vi kan inte bara åka och hämta hästarna. Vi måste ju dessutom veta att vi tar exakt rätt djur. Det finns en hel del frågeställningar att ta hänsyn till, hästarna behöver till exempel ha hästpass, även för att transporteras inom landet, säger Pernilla Markström.

Hon menar att djurskyddsgruppen har jobbat hårt med ärendet för att genomföra omhändertagandet.

– Det har inte alls fått ligga utan åtgärd under julen, vi agerar så klart på länsstyrelsens beslut.

Vet ni nu vilka djur som ska tas om hand?– Det är klarlagt, och länsstyrelsen kommer nog att följa med ut för att underlätta omhändertagandet.

Kommer katterna också att omhändertas?– Det är upp till länsstyrelsen.

Pernilla Markström menar att det finns åtskilliga delar i ärendet som allmänheten inte har insikt i.

– Det känns som att mobben går mot den här kvinnan, det är ju en människa. I många lägen så glömmer kanske folk att det kan handla om en person som inte mår så bra. Människor kan vara oerhört snabba att döma och tycka saker om djurägaren, men jag tycker att man ska vara försiktig med det, det kan finnas många förklaringar till varför det blir som det blir. Det gäller att tänka till. När känslorna får styrka så går drevet fort, det behöver inte vara det bästa sättet att hantera saker på, säger hon.

Men ska ni hämta hästarna snart?– Ja, nu kommer vi att hämta hästarna, men vi vill inte ha allmänheten på plats när vi gör det, det blir inte bra för någon – det kan bli stressigt på platsen. Vi måste ju också skydda djurägaren.

LT har klandrats av PO för denna artikel - läs mer här