Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska jaga mopedister och smällkastare

Polisens arbete ska bli mer lokalt inriktat på vardagsbrottslighet – och medborgarna ska få ökat inflytande över vilka brott som ska prioriteras. – Många Södertäljebor vill att vi gör mer mot störande moppeåkare och fyrverkerier, säger Erik Åkerlund.

Tydligt uttalade löften till medborgarna om vilka brott som ska prioriteras ska bli mer styrande i den nya polisorganisationen som träder i kraft vid årsskiftet.

Och dessa medborgarlöften ska utarbetas gemensamt mellan polisen, medborgare och respektive kommun runt om i landet.

Det förklarade Thomas Rolén, regeringens särskilde utredare som leder arbetet med den nya Polismyndigheten, vid ett möte i går i Södertäljes nya polishus.

– Tanken är att klara upp fler brott och det kräver mer samarbete med medborgarna. Det ska bidra till att skapa engagemang för ett tryggt lokalsamhälle, säger han.

För att utverka hur medborgarnas åsikter på bästa sätt ska fångas upp och omsättas i polisarbetet i den nya myndigheten efter årsskiftet pågår sedan en tid ett pilotprojekt i länet som leds av Erik Åkerlund, chef för ordningsenheten i Södertälje.

Hans uppfattning är att folk i exempelvis Södertälje vill att polisen ska göra mycket mer mot buskörande moppeåkare och raketskjutande ungdomar.

– Genom att lösa de frågor som ligger närmast vardagen så vinner vi förtroende även när det är dags att utreda grövre brott, säger han.

Hur kan ni arbeta annorlunda för att komma åt störande mopedister och fyrverkerier?

– I stället för att beslagta 20 stulna moppar som står i ett förråd, vilket kanske i dag upplevs som att vi gjort något bra, så kanske vi ska ta den mopedist som kör omkring och stör omgivningen. Det ger mer effekt för tryggheten i ett område.

Innebär det här att andra grövre brott får stå tillbaka eller bekämpandet av organiserad brottslighet?

– Nej, det ena behöver ju inte utesluta det andra. När det gäller fyrverkerier exempelvis, ser vi att det är personer inom en välkänd krets som ofta stjäl och delar ut fyrverkerier till andra.

Men det fanns kritiska röster på mötet, främst från brottsutredare som befarar att många av medborgarsynpunkterna riskerar att tas in via poliser på fältet och inte via brottsutredare.

– I min vardag ringer dagligen folk som utsatts för misshandel, våldsdåd eller skadegörelse och frågar om vi klarat upp deras fall. Jag har aldrig hört någon som ringer om buskörande moppar. De är angelägna om att brotten klaras upp, säger Christer Nilsson, fu-ledare för våld- och mängdbrott.

Länspolismästare Mats Löfving, som var med på mötet, tyckte att utredarnas synpunkter var viktiga.

– Det är farhågor som bör funderas över och förebyggas innan de inträffar, säger han.