Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen laddar med nya kameror

Södertäljepolisen spetsar sin brottsbekämpande teknik på fältet med nya kroppsburna kameror.– När man känner att något ska hända, trycker man på knappen, säger Calle Kos, polis i yttre tjänst.

I stökiga miljöer med stor risk för tumult och bråk kan det vara svårt att identifiera vad alla inblandade har gjort sig skyldiga till.

Polisen har därför tagit nya kroppsburna kameror till sin hjälp.

– Vid kravaller och tumultartade demonstrationer betyder den jättemycket för att dokumentera vem som gjort vad, som i lördags när de försökte storma isen i Scaniarinken, säger Calle Kos, polis i yttre tjänst i Södertälje.

Kamerorna sitter fästa på bröstet, väl synliga. Det ger dessutom ofta en brottspreventiv effekt.

– Ser de kameran brukar det inte vara så kul att hålla på, säger Calle Kos.

Men kamerorna kan även komma väl till pass vid beteendebrott och biljakter. Polisens nya kameramodell är vattentät och har kapacitet att spara mer inspelat material än den tidigare.

– Den förra som via haft i 3-4 år ungefär satt på axeln och det blev mer skakig bild när man rörde sig. Den här blir mer stabil, säger Calle Kos, som dock menar att kamerorna trots allt inte överutnyttjas ute på fältet.

– Man åker inte runt slentrianmässigt och filmar. När man känner att något ska hända, trycker man på knappen. Men generellt behöver vi inte filma.