Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen hyllas efter inbrottet

”Vi kunde se allt från övervakningskamerorna kopplade till mobilen”, säger Håkan Sjödin som var en av de villaägare som i torsdags drabbades av inbrott.

LT har tidigare skrivit om att flera hushåll dabbades av inbrott under torsdagen i Södertälje. Håkan Sjödin var en av de drabbade med hus vid båthamnen i Östertälje.

På torsdagen sitter han i Uppsala och äter lunch med sin dotter när han med hjälp av en app på mobilen plötsligt ser hur en man rör sig inne i huset. Sekunder senare ringer larmbolaget. Håkans första tanke är att grannen, som har en extranyckel till huset, kanske tagit sig in för att stänga av larmet. Men ett telefonsamtal till grannen bekräftar att det rör sig om ett inbrott.

– Det är en väldigt overklig känsla att veta att en främmande människa är inne ditt hus och rotar. Det kom som en chock, säger han.

Larmbolaget ringer 112. Polis Nils Lundmark och hans kollegor ska precis till att äta lunch när de tar emot larmet. De beger sig genast till Östertälje. På mindre än tio minuter omringar polisbilar från Södertälje, Botkyrka och även en polishelikopter Håkan Sjödins villa. Inbrottstjuven, som försökt avaktivera och förstöra övervakningskameror och detektorer, är fortfarande kvar i huset. Chockad över polisens snabba reaktion tas tjuven på bar gärning.

Under tiden sitter Håkan Sjödin och hans dotter i Uppsala och bevakar hela dramat på telefonen.

– Han hann inte ta något eftersom polisen agerade så snabbt. Jag har bara två trasiga fönsterrutor som behöver bytas. Det var helt fantastiskt, polisen ska ha beröm för sin insats, säger Håkan Sjödin.

Och polis Nils Lundmark som var med vid insatsen är mycket stolt över sina kollegor.

– Det var ett lagarbete. Det är otroligt roligt att kunna hjälpa medborgare och gripa en tjuv på bar gärning. Det är skönt att veta att han inte kan fortsätta stjäla, säger han.

Nils Lundmark förklarar att inbrott ofta är svårlösta fall där utredare och tekniker måste kallas in för att försöka identifiera gärningsmannen. När polisen fick larm om att det pågick ett inbrott var det därför självklart att agera snabbt. Men det är ovanligt att lyckas ta en tjuv på bar gärning.

– Man hade en skön känsla i kroppen efteråt och det var värt att missa lunchen, säger polisen Nils Lundmark.

Det är fortfarande för tidigt att säga om inbrottet i villan i Östertälje är kopplat till de två övriga inbrotten som skedde samma dag. Men den gripna gärningsmannen är i dag anhållen för grov stöld.

För Håkan Sjödin fick historien ett relativt lyckligt slut. Samtidigt var det en obehaglig påminnelse om hur snabbt något illa kan hända.

– Det är en helt annan sak när det verkligen händer dig själv, säger han.