Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen hoppas på vit jul

Julfirandet förknippas med julöl, vinglögg och snaps. – Det är ett stort samhällsproblem, överkonsumtionen av alkohol, säger polisen Albin Näverberg.

Nu har polisen trafikvecka med fokus på alkohol och droger i trafiken. De har gått ut med en uppmaning på Facebook: Drick julmust eller låt bilen stå.

– Det är mycket alkohol nu, med glögg och festligheter på jobbet, julbord och annat, säger polisens informatör Albin Näverberg.

Under de fyra veckorna runt jul handlar många personer flera gånger på Systembolaget. Förra året registrerades nästan 12 miljoner kunder i Sverige. De handlade tillsammans runt 48 612 000 liter alkoholhaltiga drycker.

Albin Näverberg förklarar att det finns en stark koppling mellan alkohol och våld. Just på lucia inträffade flest rån under hela året 2013 (enligt senaste kortanalysen av tid för brott från Brottsförebyggande rådet). Flest brott anmäldes under nyårshelgen, 457 stycken. Det är två gånger fler brott än genomsnittet för en dag.

– Mer alkohol på stan ger mer våld på stan. Det gäller även hemma, på den dolda platsen för brott och elände, säger Albin Näverberg.

Det är även fler som ringer till kvinnojouren i Södertälje för att få hjälp under jul.

– Framförallt efter julhelgen ökar trycket på vårt skyddade boende. Det verkar som att många härdar ut under julen. Allt ska vara så trevligt och himla fint och man tänker att det är bättre för barnen om man inte river upp familjen under jul, säger verksamhetsansvarige Lotta Gotthardsson.

Hon är bekymrad därför att det redan nu är fullt på kommunens skyddade boenden och kvinnor och barn som behöver trygghet kan bli placerade på hotell och vandrarhem. Hon tycker också det är sorgligt att julen är så förknippad med alkohol.

– Det är väldigt många barn som inte alls ser julen som en glad händelse utan något som är förknippat med mycket oro. De är lediga från skolan som för många barn är den fasta, trygga punkten. Det är inte alls bara roligt med jullov.

Antivåldcenters enhetschef Annica Aveling menar att man gör ett val som förälder.

– Det är klart att det inte är lyckat att dricka inför jul. Det är ändå barnens helg, säger hon.

IOGT-NTO har en kampanj för att få personer att avstå alkohol under julhelgen för barnens skull. Nära 14 000 har hittills skrivit under, däribland operasångerskan Malena Ernman och polisen Martin Melin.

– Alla barn har rätt till en vit jul, säger Bo Högstedt, ordförande för IOGT-NTO i Södertälje.

Han menar att föräldrar som dricker alkohol inför sina barn också tar bort deras valmöjlighet.

– Då har man redan visat vägen.

Alkoholfritt borde vara det första valet tycker Bo, som ofta fått nöja sig med ett glas vatten på fester, där det inte funnits något alternativ. Han har blivit mobbad för att han avstår alkohol och ofta fått svara på frågan; varför dricker inte du?

– Jag vill ändra normen så frågan blir: Varför dricker du? Och i dag är det för första gången så att mer än 50 procent av de som går i nionde klass har svarat att de inte har druckit i en undersökning, förklarar Bo Högstedt.

På Systembolaget har det de senaste tre åren skett en förändring, förklarar deras pressekreterare Elina Yli-Torvi:

– Efterfrågan från våra kunder på alkoholfritt ökar väldigt mycket. Det handlar mycket om att fler vill göra medvetna val. Vi vill veta vad vi äter och stoppar i oss.

I dagsläget finns det 82 olika sorters alkoholfria drycker i sortimentet.