Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen förtegen om mord  – Jerzy Sarnecki förklarar

 
Dubbelmordet i Västergård
Visa alla artiklar

Polisen är fåordiga gällande de två döda som hittats i en lägenhet i Västergård. Med all rätt menar Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi.

Polisen vill inte lämna några uppgifter till media gällande det förmodade dubbelmordet i Västergård och hänvisar till utredningstekniska skäl.

– Vi måste ju prata med vittnen och det är viktigt att de inte blir påverkade av vad som skrivs i media, säger Mats Eriksson på polisens presstjänst.

Under tisdagsförmiddagen var LT på plats i Västergård. Vid den misstänkta brottsplatsen har folk lämnat blommor och tänt ljus. På farstubron stod ett foto av den man som anmälts försvunnen och som är skriven på adressen – men polisen har inte bekräftat att han är ett av offren.

– Jag kände honom inte och jag har inte hört något misstänkt, säger en granne som passerar med barnvagn.

Att polisens utredningsarbete försvåras om detaljer läcker till pressen bekräftas av Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi:

– Vittnesmålen påverkas väldigt lätt av vad vittnet har läst och sett i media. I stället för att berätta vad de vet, så berättar de vad de tror att de vet, säger han.

Det kan också handla om polisens möjlighet att få fast en förövare.

– Under processen att hitta en eventuell gärningsman så måste polisen försäkra sig om att gärningsmannen inte får information genom pressen, som skulle göra det lätt för den skyldige att fly, säger Jerzy Sarnecki.

Han är inte insatt i fallet men säger att det kan ha förödande konsekvenser att gå ut med identiteten hos offren.

– Tänk om det är ett bestialiskt sexmord det handlar om, då får det inte under några omständigheter vara så att närstående och till exempel föräldrarna får reda på vad som har hänt, genom att läsa om det i tidningen, säger Jerzy Sarnecki.

Att ett av offrens identitet till synes har läckt ut kan bero på att han är från orten.

– Att kvinnans identitet inte har sluppit ut kan bero på att hon inte bor i området, det kan också finnas detaljer runt hennes död som är ovanligt känsliga. Jag vet ingenting om det, men jag tror att polisen är lyckliga om så lite information som möjligt sprids, säger han.

När kan vi förvänta oss att få veta mer?

– Egentligen är polisen skyldig att lämna information först när åtalet har väckts. Men om en av de två offren är förövare så kommer ju inget åtal att väckas och då är det inte säkert att media och allmänheten får veta något alls. Ibland läcks det ju ändå ut, det är inte säkert att det kommer att behöva hållas hemligt heller. I fallet med Lisa Holm till exempel, där dröjde det ju till åtalet innan media fick information om detaljer. Så det kan dröja länge. I vissa fall går polisen ut med detaljer för att de behöver hjälp av allmänheten, och då kan det förstås gå snabbare, säger Jerzy Sarnecki.