Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen om skjutningen: "Jag förstår oron"

Geneta är högprioriterat område för polisen, men lokalpolisområdeschef Peter Nylind menar att helgens skjutning är första brottet av den här digniteten på mycket länge.– Jag förstår oron med tanke på vad som hänt i Södertälje historiskt, säger han till LT.

Polisen arbetar på två plan efter mordet på 18-åringen som hittades skjuten på Klotvägen i Geneta i helgen. Själva mordutredningen leds från polisregion Stockholm i Flemingsberg.

– Det kommer utredas på regionsnivå av flera orsaker. Till viss del har vi kapacitet att utreda grova brott själva (i Södertälje) men i det här fallet är polisområdets (södra Stockholm) belastning ovanligt hög just nu och då hjälps vi åt, säger Peter Nylind, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Enligt uppgifter till LT ska den skjutne ha släktkopplingar till personer som varit aktiva inom den grova brottsligheten i Södertälje. Nylind säger att utredarna i polisens stora operation Tore, som tidigare slagit mot den grova brottsligheten i Södertälje, inte är inkopplade.

– Tore berörs inte av det här. Det finns ingen koppling vad jag vet. Just nu är det här ett eget spår.

Södertäljepolisen arbetar med att finnas ute i området och prata med människor för att lugna och hämta in information. Peter Nylind berättar att de påbörjade en insats så sent som i torsdags i Geneta för att prata med boende och företagare. Det som en del i ett redan planerat arbete sedan Geneta i februari pekades ut i en polisrapport som ett område i Sverige med behov av särskild prioritet för att förbättra tryggheten.

– Det gjorde att vi väldigt snabbt kunde finnas på plats ute i området. Skjutningen påverkar annars inte arbetet eftersom att det här redan är högt prioriterade åtgärder, men det är ytterligare ett tecken på att vi behöver jobba här, säger Nylind.

Han säger att de kommer ha hög närvaro i Geneta på obestämd framtid.

– Det gäller hela Geneta, med fokus just nu på brottsplats som ställt till mer oro för de som bor här. Det är klart att det sprider oro när ett allvarligt brott sker så nära inpå knuten, säger Nylind.

Han delar uppfattning med de grannar LT pratat med om att villaområdet i sig är förhållandevis lugnt.

Är du förvånad att det hänt just här?

– Det är förvånande att det skett överhuvudtaget. Jag kan inte bedöma platsen som sådan förrän vi vet mer om händelsen.

Hur vanligt är det med den här typen av skjutningar i Södertälje?

– Det är ovanligt. För det första är mord ovanligt generellt. Sen är en skjutning av en så ung person inte något som sker särskilt ofta. Den här typen av brott har vi inte heller sett på länge i vår kommun och det gör nog att det blir extra uppmärksammat.

Vad säger du till de som känner att Södertälje lämnat en period med mycket grova brott bakom sig och som nu är rädda att det är på väg tillbaka?

– Jag förstår den oron med tanke på vad som hänt i Södertälje historiskt. Något vi därför måste göra är att försöka förklara de bakomliggande orsakerna när vi vet mer och kan gå ut med det. Men just nu går det inte att säga vad det här handlar om.

Ser ni några tecken på att den grova brottsligheten är på väg tillbaka i Södertälje?

– Nej.